De ce sunt atrași câinii de fețele zâmbitoare?

144
De ce sunt atrași câinii de fețele zâmbitoare? - caine-1513001621.jpg

Articole de la același autor

Dacă un câine răspunde bine când vede un chip zâmbitor, de vină ar putea fi oxitocina, supranumită și ''hormonul dragostei'', sugerează un studiu recent, citat de UPI. Produsă în mod natural în corpul oamenilor și câinilor, oxitocina ''influențează ceea ce câinele vede și modul în care percepe ceea ce vede'', după cum a declarat Sanni Somppi, coautoare a cercetării, absolventă a Universității din Helsinki, Finlanda.

În cadrul unui grup de cercetare al universității intitulat Canine Mind (Minte canină), Somppi a lucrat alături de cercetătorul Outi Vainio pentru a testa impactul acordării unor doze suplimentare de oxitocină — recunoscută de multă vreme pentru efectele sale în ceea ce privește inter-relaționarea — asupra a 43 de câini.

Testul a fost realizat în două etape. În prima, animalele au primit oxitocină și a fost observat modul în care priveau un chip uman zâmbitor sau supărat, fiind analizați parametri precum dilatarea pupilelor care, potrivit oamenilor de știință, reprezintă un bun indicator al răspunsurilor emoționale.

''Ne-am numărat printre primii cercetători din lume care au utilizat măsurători ale pupilelor în cadrul evaluării stărilor emoționale ale câinilor. Această metodă a fost anterior folosită numai pe oameni și maimuțe'', a precizat Vainio într-un comunicat.

Potrivit studiului, în lipsa unei doze suplimentare de oxitocină pupilele patrupedelor se măreau când aceștia vedeau un chip supărat. Acest lucru nu este surprinzător, spun cercetătorii, deoarece câinii reacționează cel mai puternic la stimuli amenințători sau înspăimântători.

În cea de-a doua situație, când animalele au primit o doză suplimentară de oxitocină, pupilele lor s-au mărit când au văzut un chip zâmbitor, acest lucru indicând un interes mai mare pentru imaginile prietenoase afișate pe un monitor decât pentru cele care trădau supărarea.

Studiul nu poate dovedi că oxitocina îi ajută pe câini să relaționeze cu oamenii veseli, a precizat echipa lui Vanio, însă sugerează că acest hormon diminuează percepția chipurilor supărate și în același timp face mai atrăgătoare imaginile cu fețe zâmbitoare.

''Ambele efecte promovează comunicarea câine-om și dezvoltarea relațiilor bazate pe afecțiune'', a precizat Vainio.

Sursa: Agerpres

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.1332 secunde