De ce este greu să renunțăm la fumat

689
De ce este greu să renunțăm la fumat - renuntarefumat-1337617945.jpg

Cele mai multe dintre persoanele care pun pentru prima oară o țigară în gură nu cred că vor deveni vreodată dependente de acest viciu și trăiesc cu iluzia că se pot lăsa de țigări oricând. Medicii ne avertizează însă că renunțarea la fumat nu se realizează atât de ușor.

Chiar dacă unii fumători nu au probleme când abandonează fumatul, sunt persoane la care simptomele de sevraj se declan-șează cu intensități diferite. În momentul în care vor să renunțe la fumat sau rămân fără țigări, fumătorii devin agitați, anxioși, iritabili, iar în scurt timp cedează și fumează din nou.

Cum ajungem să fim dependenți de tutun
Dr. Vera Eniko Pall, medic pneumolog în cadrul cabinetului Verasante din Constanța spune că dependența de nicotină se de-clanșează din cauza unor meca-nisme chimice de la nivelul creierului. "Nicotina ajunge în creier pe cale sanguină aproape imediat de la inhalarea fumului de țigară. După ce se instalează dependența, fiecare organism se obișnuiește cu un anumit nivel de nicotină și, când acesta scade prin metabolizare și eliminare, apar simptomele de sevraj", explică pneumologul.
Potrivit dr. Pall, ar trebui să ne așteptăm la stări de iritabilitate, frustrare, furie, anxietate, nerăbdare, dificultăți de concentrare, tulburări de somn, insomnie, stări depresive, creșterea apetitului sau creșterea ponderală. "Aceste simp-tome pot fi foarte neplăcute, dar nu sunt grave și pot fi diminuate cu ajutorul terapiei și consilierii. Dacă motivația pentru renunțarea la fumat este puternică, simpto-mele vor fi tolerate mult mai ușor", a mai spus dr. Pall.
Medicul precizează că efectul nicotinei dispare după aproximativ 40 de minute până la câteva ore, iar oamenii simt nevoia să fumeze periodic tocmai pentru a menține nivelul nicotinei din organism. Cu toate acestea, medicul pneumolog mai spune că dependența este diferită la fiecare fumător. "Depinde de viteza și gradul de metabolizare și eliminare a nicotinei din corp, dar și de numărul receptorilor de nicotină și nivelul necesar pentru a crea senzația de plăcere", aflăm de la dr. Vera Pall.

Fără plasturi de nicotină în paralel cu fumatul
Medicul pneumolog ne-a mai explicat că unii oameni fac frecvent anumite greșeli care îi împiedică să renunțe la tutun și le pot afecta și sănătatea. De exemplu, dr. Pall ne sfătuiește să nu folosim produși de nicotină în paralel cu țigările, precum plasturi, picături, sprayuri sau gume de mestecat. "Aceste produse cu nicotină nu se asociază cu țigările, ci se folosesc din prima zi în care ați renunțat complet la fumat, înlocuind, astfel, nicotina din țigări. Dacă nu întrerupeți fumatul, nicotina ajunge la niveluri necontrolate în organism și determină reacții nedorite de supradozare, intoxicație cu nicotină cu efect nefast cardiovascular, digestiv sau muscular", afirmă dr. Vera Pall.

Țigara electronică menține dependența de nicotină
Folosirea țigării electronice în paralel cu țigările are aceleași ris-curi ca utilizarea plasturilor de nico-tină în timp ce fumăm. În plus, dr. Pall spune că înlocuirea tutunului cu țigara electronică nu este atât de eficientă pe cât am crede. "Deși aparent are avantajul evitării substanțelor cancerigene rezultate prin ardere, țigara electronică menține dependența de nicotină și de gestul fumatului. Adică sunteți tot fumători. O mare parte dintre cei care au folosit acest dispozitiv s-au întors la țigările normale", a adăugat pneumologul.

Cereți ajutorul unui specialist
O altă greșeală frecvent întâlnită la persoanele care doresc să re-nunțe la fumat este că nu reușesc să separe țigara de alte obiceiuri cu care aceasta e asociată, precum cafeaua, socializarea sau momen-tele tensionate. "După câteva zile de abandon, survine o întrunire sau o enervare și primul gest la care recurge persoana e să-și aprindă o țigară", mai spune dr. Pall. În plus, unii fumători nu sunt dispuși să își creeze alte tabieturi în locul fumatului sau uită motivul pentru care doresc să se lase de fumat.
"Din aceste motive, dar și din multe altele, dacă sunteți la prima sau la a șaptea încercare, e bine să apelați la un specialist care să vă îndrume și să vă susțină în dorința de a vă vindeca de această dependență", recomandă dr. Vera Eniko Pall.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2361 secunde