De ce este foarte important să donăm sânge

Joi, 03 Aprilie 2014
210
Deși nu există o criză de sânge și componente sanguine, reprezentanții Centrului Regional de Transfuzie Sanguină Constanța încurajează constănțenii să meargă în număr cât mai mare pentru a dona sânge, astfel ca pacienții care au grupe rare de sânge și au nevoie de tratament să poată beneficia de transfuzii. 
Medicii atrag atenția asupra faptului că, numai în ultimele zile, în cadrul Spitalului Județean, trei pacienți a căror stare de sănătate este extrem de gravă au nevoie de sânge. 
"Nu există o criză de sânge în sistem, dar populația trebuie să fie informată cu privire la importanța și necesitatea componentelor sanguine. Asta pentru că, numai în ultimele zile, cerințele au fost foarte mari. În primul rând, este vorba despre un băiețel de 11 ani, din Năvodari, Mihai Cristian Ermilov, care suferă de o boală foarte gravă de inimă și care va fi operat pe cord la un spital din București. Fiind pacient de-al nostru, vom trimite sânge, dar avem nevoie de cât mai mulți donatori, pentru că grupa de sânge a acestuia este foarte rară: AB, Rh negativ", a declarat, pentru "Cuget Liber", dr. Alina Dobrotă, directorul Centrului Regional de Transfuzie Sanguină Constanța. 
Medicul susține că, din 78 de constănțeni care au mers la centru pentru a dona sânge, doar doi au fost compatibili cu băiețelul de 11 ani. 
Pe de altă parte, directorul medical al Spitalului Județean Constanța, dr. Mihnea Avram, susține că 15% din populație are o grupă de sânge rară, fapt pentru care instituția susține donarea de sânge. 
"Este adevărat că 15% din populație are o grupă rară de sânge și că apar astfel de situații. Tocmai de aceea, actul de donare este extrem de important", susține medicul. 
v v v
Pot dona sânge persoane cu vârsta cuprinsă între 18 și 65 de ani, cu greutatea peste 50 kg, care nu au suferit de hepatită, TBC, sifilis, ulcer, epilepsie, diabet zaharat sau boli de inimă. 
În ziua donării, se recomandă un mic dejun ușor, sărac în grăsimi și minim 500 ml lichide. 
Constănțenii care vor să doneze sânge o pot face de luni până vineri, la sediul din strada Nicolae Iorga nr. 85, între orele 7.30-13.00. 


Pagina a fost generata in 0.3769 secunde