În ultimii patru ani,

Cuplurile seropozitive din Constanța au adus pe lume 60 de bebeluși neinfectați HIV

982
Cuplurile seropozitive din Constanța au adus pe lume 60 de bebeluși neinfectați HIV - f4f9e0871b6e148df95ce5c04ade3200.jpg
Aproximativ 800 de copii și tineri seropozitivi beneficiază de serviciile oferite de Fundația Baylor - Marea Neagră. În primii ani, reprezentanții fundației puneau accent pe asigurarea medicamentelor antiretrovirale, menite să prelungească și să îmbunătățească viața bolnavilor. Copiii infectați în anii ‘87 - ‘88 au ajuns la vârsta la care vor să-și întemeieze o familie, drept pentru care, în această direcție se îndreaptă și sprijinul fundației.

Fundația Baylor Marea Neagră a celebrat, ieri, cinci ani de la înființare, iar în acest moment aniversar, reprezentanții organizației au lansat broșura "Tu, eu, noi…", adresată tinerilor seropozitivi care vor să-și întemeieze o familie. "Dorim să prevenim, astfel, transmiterea HIV/SIDA în cuplu sau de la mamă la făt. Nu este o sugestie ca tinerele să rămână sau nu însărcinate, dorim doar să aibă informațiile necesare pentru a lua această decizie", a afirmat psihologul Luiza Vlahopol, coordonatorul echipei psihosociale din cadrul fundației.
"Ideea echipei Baylor de a scrie broșura s-a născut după ani de experiență și după întâlnirea cu multe tinere însărcinate. Alături de colegele mele, am împărtășit dificultățile unor adolescente care nu doreau să păstreze sarcina, emoțiile altora care abia așteptau să devină mame sau confuzia celor care nu știau ce e mai potrivit pentru viitorul lor. Sunt multe cupluri în care unul dintre parteneri este infectat cu HIV și își doresc să aibă copii. Iar a avea copii care să nu fie infectați HIV este posibil", a declarat Ana Maria Schweitzer, directorul executiv al fundației.

106 familii cu cel puțin un partener seropozitiv
La finalul lui 2008, membrii Baylor Marea Neagră identificaseră 106 familii, la nivelul județului Constanța, în care unul sau ambii parteneri sunt seropozitivi. "Aceste cupluri au avut, în ultimii patru ani, 60 de copii și niciunul nu este infectat HIV", a adăugat Luiza Vlahopol.
Ceea ce nu înseamnă însă că nu există riscuri: constatările echipei Baylor Marea Neagră arată că tinerele seropozitive conștientizează implicațiile unei sarcini când sunt deja însărcinate, iar o parte dintre ele aleg întreruperea sarcinii. Astfel, în 2008, dintre cele 31 de beneficiare ale serviciilor oferite de Baylor Marea Neagră, 18 au ales să facă întrerupere de sarcină.

Măsuri stricte pentru mămici
Broșura redactată de membrii fundației cuprinde sfaturi pentru perioada de graviditate și de lăuzie. Pentru a reduce riscurile transmiterii infecției HIV/SIDA de la mamă la făt, specialiștii subliniază că trebuie respectate, cu strictețe, mai multe măsuri. Tinerele însărcinate nu trebuie să întrerupă tratamentul cu antiretrovirale, iar medicul infecționist le va prescrie o schemă de terapie personalizată pentru perioada sarcinii. Nașterea se realizează numai prin cezariană, iar nou-născutului i se administrează, în pri-mele 24 de ore de la venirea pe lume, un sirop cu antiretrovirale. Terapia va fi continuată și în primele șase săptămâni de viață, dozele urmând să fie prescrise de medicii specialiști. Femeia seropozitivă nu va alăpta, căci infecția HIV se transmite prin laptele matern.
Pentru că una dintre problemele cu care se confruntă persoanele se-ropozitive este accesul la asistență medicală, Fundația Baylor Marea Neagră le vine în ajutor și la acest capitol. Astfel, în prezent, în cadrul Centrului de Excelență pentru infecția HIV, ele beneficiază de servicii stomatologice, ginecologice, pneumoftiziologie, planificare familială.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 18 Iulie 2009
Stire din Diverse : Feriți bebelușii de arsurile solare!
Pagina a fost generata in 0.5656 secunde