Cuplurile care nu au copii vor putea apela la donatori

383
Cuplurile care nu au copii vor putea apela la donatori - cuplurilecarenuaucopii1-1313072442.jpg

Articole de la același autor

Cuplurile care nu pot face copii pe cale naturală vor putea apela la donatori. Totul se va realiza foarte discret, păstrându-se confidențiali-tatea, atât a donatorului, cât și a părinților copilului. Ministerul Sănătății a publicat pe site-ul propriu un proiect de lege privind reproducerea umană asistată medical cu terț donator.

"Proiectul propus de experții ministerului intră în dezbatere publică. Pe durata acestei perioade așteptăm propuneri și observații privind acest subiect important pentru domeniul medical. Proiectul de lege conturează cadrul juridic al activităților necesare pentru realizarea reproducerii umane asistate cu terț donator, care este reprezentat de prevederile din Legea nr. 71/2011 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 287/2009 privind Codul Civil", a precizat Attila Cseke, ministrul Sănătății.

Liber la donare de material reproductiv

Proiectul de lege definește dreptul la reproducere, sănătatea reproducerii umane, tehnologiile de asistare medicală a reproducerii umane, noțiunea de donator terț, accesul la reproducerea umană asistată medical cu terț donator, infertilitatea, fertilizarea in vitro, inseminarea artificială și donarea de material reproductiv.

De asemenea, în proiect sunt cuprinse prevederi referitoare la unitățile sanitare în care se efectuează tehnicile și procedurile de reproducere umană asistată, dar și la personalul care realizează în practică reproducerea medicală respectivă.

În propunerea elaborată de Ministerul Sănătății, sunt specificate modalitățile de realizare a acestei metode de tratament, procedurile și tehnicile permise și interzise, obligativitatea prelevării de material reproductiv numai de la donatori în viață, obligativitatea consimțământului scris, liber, prealabil și expres al donatorului și al cuplului solicitant, precum și obligativitatea informării asupra riscurilor posibile.

O șansă modernă

Vor putea recurge la reproducerea umană asistată medical cu terț donator, părinții care îndeplinesc cumulativ o serie de condiții care vor fi stabilite prin ordin de ministru. Accesul la acest tip de repro-ducere va fi permis părinților care suferă de sterilitate ce nu poate fi tratată prin nicio metodă terapeutică clasică sau intervenție chirurgicală, în special în cazul incompatibilității imunologice, a existenței unor imposibilități de contact între cele două celule germinative sau a sterilității din cauze necunoscute.

Tehnicile de reproducerea umană asistată medical cu terț donator vor fi cele realizate în cadrul procedurilor de fertilizare in vitro și de inseminare artificială.

Actul donării este gratuit, iar identitatea terțului donator este confidențială. Potrivit reglementărilor propuse de MS, cuplurile care doresc să recurgă la reproducerea umană asistată medical cu terț donator trebuie să se adreseze unei unități sanitare, urmând ca solicitarea lor să fie validată în termen de 30 de zile.

Dosar complet pentru viitorii părinți

"Înainte de a se recurge la reproducerea umană asistată medical cu terț donator, reprezentanții unității medicale care va efectua operațiunile tehnico-medicale, trebuie să îi informeze pe părinți asupra posibilităților de reușită sau eșec, asupra riscurilor la care sunt supuși mama și copilul, să verifice motivația acestora și să-i informeze asupra posibilităților existente în materie de adopție prevăzute de lege", se prevede în proiectul de lege.

Părinții vor primi un dosar ghid, care va cuprinde descrierea tehnicilor medicale ce urmează a se efectua, precum și o informare legislativă referitoare la acest tip de repro-ducere.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.8718 secunde