Cum vrea Ministerul Sănătății să facă experimente pe pacienți

245
Cum vrea Ministerul Sănătății să facă experimente pe pacienți - 29doctorsshutterstock01fcc4b2361-1346442712.jpg
La solicitarea Ministerul Sănătății, Consiliul Național al Colegiului Medicilor din România a analizat propunerilor privind înființarea centrelor multifuncționale, introducerea coplății și a cardului de sănătate. Reprezentanții medicilor s-au arătat reticenți vizavi de modificările legislative, iar cea privind cardul de sănătate o consideră inacceptabilă. 


"Colegiul Medicilor din România agreează noțiunea de centru multifuncțional ca modalitate de apropiere a serviciilor de specialitate de populație, dar solicită un act normativ care să definească noțiunea de centru, condițiile pe care trebuie să le îndeplinească un centru multifuncțional și să evite suprapunerea cu alte forme de organizare existente în prezent, cum ar fi centre de diagnostic și tratament, ambulatorii de specialitate, etc", precizează prof. dr. Vasile Astărăstoae, președintele CMR.

Conflicte inacceptabile între medici și pacienți


În ce privește introducerea coplății, aceasta ar fi inoportună în modalitatea în care reglementată în acest moment, deoarece este ineficientă și nu rezolvă nicio problemă a sistemelor de sănătate. "În modalitatea propusă nu se evită în niciun fel serviciile medicale nejustificate și nu este adus un aport financiar semnificativ în sistem. Consecința imediată este că vor crește costurile în spitale și în ambulatoriile de specialitate și se vor crea conflicte inacceptabile între medici și pacienți. Trebuie precizat faptul că în Ungaria, Cehia, Germania și Olanda, s-a renunțat la coplată din aceste rațiuni", mai explică dr. Vasile Astărăstoae.

Grave atingeri ale dreptului pacienților


Cât despre cardul de sănătate, medicii sunt categorici: "este inacceptabil experimentul pe subiecți umani, ce se dorește a fi realizat cu introducerea așa zisului card de sănătate". Astfel, ei spun că o concentrare a datelor medicale personale într-un card la care nu există certitudinea unor mijloace de siguranță înalt performante, care să nu permită accesarea lor de către persoane neautorizate, poate duce la grave atingeri ale drepturilor pacienților.


Potrivit conducerii CMR, un asemenea card, care să dovedească calitatea de asigurat, nu trebuie să conțină decât date de identificare a persoanei și calitatea de asigurat și, în aceste condiții, responsabilitatea integrală de emitere și gestionare trebuie să fie a casei de asigurări de sănătate.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Sâmbătă, 01 Septembrie 2012
Stire din Sănătate : Apă cu nitrați  în localitatea Cheia
Sâmbătă, 01 Septembrie 2012
Stire din Sănătate : Ce trebuie să știe un donator de sânge
Sâmbătă, 01 Septembrie 2012
Stire din Sănătate : Nu vorbi la mobil când te plimbi. Află de ce?
Pagina a fost generata in 1.7554 secunde