Cum trebuie să fie o mămică la 30 de ani

734
Cum trebuie să fie o mămică la 30 de ani - mamabbcenter30deanililianatudose-1358268957.jpg
Femeile care au depășit vârsta de 30 - 35 de ani trăiesc cu teama că nu vor fi bune mămici, că pe lângă dificultățile în a rămâne însărcinate, de care le vorbesc toți medicii, nu vor avea răbdarea necesară creșterii unui copil, adaptării la noile reguli din casă pe care le impune venirea pe lume a unui bebeluș. Liliana Tudose, educator prenatal, spune că fiecare femeie simte când este pregătită să devină mamă, iar vârsta nu trebuie să fie un impediment. 


Greutățile de zi cu zi, nevoia realizării pe plan profesional înainte de a întemeia o familie le determină pe tot mai multe femei să amâne momentul conceperii unui copil după împlinirea vârstei de 30 de ani. Și asta deși medicii atrag atenția asupra scăderii fertilității și a riscurilor pe care le implică o sarcină după 30 - 35 de ani. Pe de altă parte, odată cu înaintarea în vârstă apare și teama femeilor că nu vor putea să se descurce în noua postură, de mămică. 

Dacă nu voi avea suficientă răbdare?

Liliana Tudose, educator prenatal în cadrul BB Center și consilier prenatal în Spitalul Privat Isis, ne-a vorbit despre temerile resimțite de femei și le-a oferit sfaturi, prin intermediul "Cuget Liber".

"Sunt întrebări pe care mi le adresează mămicile cu care relaționez la cursuri, în cadrul atelierelor și în saloanele din maternitate. Dacă nu sunt pregătite? Dacă nu vor avea suficientă răbdare? Dacă nu vor ști ce să facă? Trebuie să știe că fiecare femeie simte când este pregătită să fie mamă, iar dacă, totuși, un copil le ia prin surprindere, trebuie să se pregătească! Au la dispoziție nouă luni, timp în care se vor îndrăgosti de scânteia care se naște în ele", a afirmat ea.

De altfel, Liliana Tudose le oferă mămicilor exemplul său: la 34 de ani a adus pe lume al treilea copil: "Eu m-am simțit o mămică diferită la vârsta de 34 de ani, una relaxată, împlinită, încrezătoare, dornică să zbor, să pot ajuta alte mămici, să le spun că este minunat să fii mămică de trei copii. Încrederea pe care am dobândit-o, în cazul meu, poate fi precedentul celor doi copii pe care-i aveam deja, dar simt că o mămică după 30 de ani trebuie să fie încrezătoare, pentru că a trecut prin diverse etape de dezvoltare personală, este în acord cu sine, cu partenerul său, iar regulile de conviețuire în familie sunt deja trasate și uzitate".

"După 30 de ani, femeile au înțelepciune. Ele sunt împlinite profesional și abia așteaptă să se dedice unui micuț. Mai mult, au deja un model în creșterea și dez-voltarea emoțională a bebelușului pe care-l aduc pe lume, fiindcă multe dintre cunoștințele lor au trecut deja prin experiența maternității și au fost în postura unui privitor care și-a creat modele: așa DA, așa NU.

O mămică la 30 de ani se poate simți neîncrezătoare, dar oare una la 20 - 25 de ani cum se simte? Oare ea nu își pune fel de fel de întrebări? Femeia de 30 de ani a învățat să treacă prin experiențe, greșind și ulterior făcându-și planuri riguroase pe care le respectă. Frica unei femei de 30 de ani este că planul de a naște și crește un copil într-o familie reușită nu-i va reuși!", a continuat educatorul prenatal.

"Dă-ți voie să greșești și programează-te să fii flexibilă!"

Astfel de griji pot fi depășite, a atras atenția consilierul, doar permițându-ți să greșești, pentru a învăța. "În cadrul acestui plan, marja de eroare este mare, indiferent că ești mămică la douăzeci, treizeci sau patruzeci de ani. Învață să îți iubești copilul necondiționat, iubește-te pe tine, iubește-l și iubește-te, iubește-l și când greșește, dă-ți voie să greșești, atât tu cât și partenerul tău, chiar și bunicii. Fii permisivă cu tine, cu copilul tău, cu relația ta. Nu îți crea un drum riguros pe care trebuie să-l urmezi. Programează-te să fii flexibilă și să iubești, să găsești soluții, fiecare situație își are rezolvarea ei. Copilul tău poate fi așa cum ți l-ai imaginat sau nu, dar îți poți crea în cei mulți ani în care tu vei fi mămică, imaginea femeii care îți iubește copilul necondiționat.

Am întâlnit mămici fericite și încrezătoare la 20, 25, 30 sau 40 de ani. Oare vârsta este un criteriu?", le liniștește Liliana Tudose pe femeile de peste 30 de ani, dornice a da naștere unui copil.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 16 Ianuarie 2013
Stire din Sănătate : Cum afectează fibromul uterin o sarcină
Sâmbătă, 24 Noiembrie 2012
Stire din Sănătate : Lista produselor interzise în sarcină
Pagina a fost generata in 0.2908 secunde