Cum tratăm sindromul picioarelor neliniștite

1263
Cum tratăm sindromul picioarelor neliniștite - galamedsindromulpicioarelorbrode-1337647914.jpg
Sindromul picioarelor neliniștite este o afecțiune destul de frecventă, dar de obicei trecută cu vederea, a subliniat dr. Emma Brodel, medic de familie în cadrul Centrului medical GALAMED. Boala, însă, trebuie luată în serios, căci afectează atât mișcarea, cât și somnul.
"Simptomele diferă de la o persoană la alta. În general, însă, bolnavii depistați cu sindromul picioarelor neliniștite au o senzație neplăcută la nivelul membrelor inferioare și o tendință nestăpânită să le miște. Printre simptome, enumerăm nevoia imperioasă de a mișca picioarele, tulburări ale somnului, mișcări spasmodice ale picioarelor, ce apar în timpul nopții. Unii pacienți au descris că au simțit la nivelul picioarelor o senzație de curent electric sau de mâncărime, resimțită tocmai în oase. De obicei, simptomele apar în repaus, în poziția culcat sau șezut, ori în timpul somnului", a arătat medicul de familie.
În cazurile medii, simptomele sunt întâlnite ocazional; în timp, netratată, boala se agravează, iar simptomele apar frecvent, som-nul este sever tulburat și apare senzația de oboseală în timpul zilei.
Deși nu pun viața în pericol, simptomele trebuie luate în serios și se impune prezentarea la medic. Motivul? "Sindromul picioa-relor neliniștite poate să apară ca și complicație a altei afecțiuni, respectiv a unei anemii, a insufi-cienței renale cronice sau a alcoolismului cronic", a adăugat dr. Brodel.
Tratamentul constă, de fapt, în majoritatea cazurilor, în schimbarea stilului de viață: evitarea substanțelor stimulante, precum alcoolul, tutunul sau cafeaua, efectuarea de exerciții fizice zilnic (dar nu înainte de culcare!), program regulat de somn, masajul.
În cazurile severe - care nu răspund la schimbarea stilului de viață - se recomandă tratamentul medicamentos, adică agonistii dopaminergici (aceste produse mai sunt folosite în tratarea bolii Parkinson, ceea ce nu înseamnă însă că bolnavii cu sindromul picioarelor neliniștite riscă să dezvolte această afecțiune).
Persoanele care doresc să o contacteze pe dr. Emma Brodel o pot face la Centrul medical GALAMED, situat pe strada Șerban Vodă, nr. 6 D (colț cu strada B. P. Hașdeu), sau la telefon 0341/881608.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 19 Mai 2012
Stire din Cetățenești : Amigdalită sau scarlatină?
Pagina a fost generata in 0.3475 secunde