Cum tratăm eficient bolile picioarelor

1756
Cum tratăm eficient bolile picioarelor - d0230cb55fa529ad97bed26aeab722d4.jpg
Calusurile, bătăturile sau monturile sunt câteva dintre afecțiunile picioarelor de care oamenii se plâng în mod frecvent. Statul îndelungat în picioare, mersul pe jos sau purtarea unor încălțări incomode sunt cauzele invocate cel mai frecvent pentru apariția respectivelor neplăceri. Medicii atrag atenția însă că, în general, afecțiunile de la nivelul membrelor inferioare sunt ereditare; astfel că, dacă părinții sau bunicii voștri s-au plâns de monturi sau de unghii încarnate, există un risc crescut să suferiți de aceleași probleme. Vă prezentăm, în rândurile de mai jos, bolile obișnuite ale picioarelor, influențate de factorii ereditari, dar și modul cum le puteți trata.

Bătăturile, tratate cu praz
Bătăturile sunt o problemă des întâlnită. Localizate între degetele de la picioare sau pe talpă, acestea apar ca urmare a frecării sau presiunii la care este supusă pielea piciorului. Apar atunci când pantofii sunt prea strâmți, sunt noi sau când ați stat prea mult timp în picioare. Unele persoane sunt însă mai "sensibile" și le apar în mod frecvent astfel de formațiuni epidermice, din cauza factorului ereditar.
Bătăturile pot fi tratate, cu ușurință, acasă. De exemplu, cu frunze de praz, lăsate la macerat în oțet timp de 24 de ore. Aplicați frunzele peste zona afectată, seara, acoperiți un plasture și lăsați să acționeze până dimineață. Repetați procedura mai multe seri. De ajutor este și dacă țineți picioarele în apă călduță, în care au picurat ulei de levănțică sau de lămâie. Baia trebuie să dureze cel puțin 20 de minute, după care ștergeți pielea cu un prosop și aplicați peste zona afectată smochine sau stafide secționate. După aproximativ 12 zile, în care procedați astfel, bătăturile încep să se estompeze.
Pentru a scăpa permanent de bătături este nevoie însă de injecții cu colagen sau de intervenție chirurgicală.

Branțuri ortopedice pentru calusuri
Calusurile sunt o altă problemă determinată de ereditate, care se întâlnesc, de asemenea, foarte frecvent. Acestea se dezvoltă pe partea exterioară a degetelor mari și mici (dacă purtați pantofi strâmți sau cu vârful ascuțit) sau la călcâie (în cazul în care purtați pantofi decupați). Dacă pielea se îngroașă prea mult, zonele afectate devin dureroase. O soluție este să folosiți branțuri ortopedice, care vor ameliora presiunea pe zona dureroasă și vor ajuta la distribuirea uniformă a greutății. Totodată, folosiți un tampon sau un plasture pentru a acoperi zona afectată.

Pantofii cu toc agravează monturile
Montul (proeminență patologică a unui os sau a unei articulații, care apare îndeosebi la degetul mare de la picior) este o problemă serioasă a problemelor. Se crede că monturile apar din cauza pantofilor cu tocuri înalte, în cazul femeilor sau a celor strâmți, în cazul bărbaților. Este doar un mit, spun medicii. În realitate, monturile sunt ereditare, iar încălțămintea incomodă nu face decât să le accentueze.
Cele mai la îndemână modalități de a trata monturile sunt: aplicarea de gheață pe degete, de mai multe ori pe zi; înmuierea picioarelor într-un amestec de apă cu oțet (o pătrime oțet și restul apă); pur-tarea unor pantofi care au partea din față largă, comodă sau a sandalelor. Dacă durerea se accentuează, medicul poate recomanda inclusiv intervenția chirurgicală, care se efectuează ambulatoriu. Potrivit medicului ortoped, monturile nu trebuie ignorate, căci pot duce la alte probleme, inclusiv la deformarea degetelor.

Cum să scăpați de unghiile încarnate
Potrivit medicilor, și unghiile încarnate sunt moștenite de la părinți. Le puteți preveni însă, dacă tăiați în mod corect unghiile. Concret, unghiile trebuie tăiate drept în partea de sus, fără a vă atinge de colțuri sau a le rotunji. Trebuie evitată purtarea pantofilor și a șosetelor care înghesuie degetele de la picioare.
Netratarea unghiilor încarnate duce la infectare. În aceste cazuri, se impune consultarea medicului.

Pintenul osos trebuie operat
Ca și montul, apariția pintenului osos (excrescență osoasă apărută pe un os normal) nu poate fi prevenită. Tot ce puteți să faceți este să recurgeți la metode de ameliorare a durerii, a disconfortului sau la intervenție chirurgicală pentru a scăpa de problemă. Pintenul osos apare în diferite zone, dar cel mai frecvent este localizat pe călcâi. Este mai dureros la persoanele supraponderale și la atleți, urmare a presiunii puse asupra călcâielor.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 25 August 2010
Stire din Sănătate : Curentul nu ne îmbolnăvește
Pagina a fost generata in 0.317 secunde