Cum știi dacă ai plămânii sănătoși?

1936
Cum știi dacă ai plămânii sănătoși? - spirometrie1-1321445357.jpg
Anul acesta, Ziua Mondială a BPOC (bronhopneumopatia obstructivă cronică) este marcată astăzi, 16 noiembrie. BPOC este o afecțiune cronică pulmonară care afectează din ce în ce mai mulți oameni. La nivel mondial, peste 210 milioane de persoane, printre care un milion de români, suferă de această boală.

Bolile pulmonare cronice, care au evoluție pe termen lung, determină îngreunarea respirației. Fluxul de aer care circulă spre și dinspre plămâni este parțial blocat și asta cauzează dispnee, o senzație de sufocare. În timp, bronhopneumopatia obstructivă cronică se agravează și poate duce la respirație superficială, afectare cardiacă și, în ultimă fază, la deces.

De ce se îmbolnăvesc plămânii

La ora actuală, BPOC este a patra cauză de deces la nivel mondial și tinde rapid să devină a treia. Fumatul este cauza cea mai frecventă a acestei afecțiuni. Mai mult de 75 la sută dintre persoanele cu boli pulmonare sunt actuali sau foști fumători. În plus, chiar dacă toți fumătorii ar renunța, astăzi, la țigară, în următorii 20 de ani ne-am confrunta, în continuare, cu o creștere a prevalenței BPOC. Potrivit statisticilor, dependența de nicotină este în creștere, în special în rândul femeilor și al persoanelor din țările în curs de dezvoltare. Persoanele de peste 40 de ani, care fumează sau au fumat în trecut, prezintă un risc mult mai crescut de a avea boli ale plămânilor. Alți factori de risc pentru BPOC sunt pulberile industriale, noxele chimice exis-tente, fumul produs prin arderea combustibililor biologici precum cărbunele, lemnul sau gunoiul de grajd.

Care sunt simptomele BPOC

Cele mai comune simptome ale acestei afecțiuni sunt respirația îngreunată, senzația că rămâi fără aer și tusea productivă, cu expectorație de spută, o secreție vâscoasă a căilor respiratorii. Dispneea se accentuează în timpul efortului fizic, la început la eforturi mai intense, apoi din ce în ce mai des și la eforturi mai reduse. În timp, senzația de sufocare devine atât de chinuitoare încât împiedică bolnavii să își desfășoare activitățile zilnice. Unii pacienți au probleme de respirație chiar și atunci când se îmbracă, se încalță sau pregătesc masa. Un alt simptom care poate apărea la pacienții cu BPOC este senzația de apăsare sau constricția toracică. Totodată, bolnavii sunt foarte vulnerabili la infecții respiratorii de cauză virală sau bacteriană și trebuie să se vaccineze anual împotriva gripei. De asemenea, aceștia se simt frecvent obosiți și pot prezenta și febră. Pacienții cu BPOC pot avea tulburări de dispoziție sau de memorie, pierderi de greutate inexplicabile sau picioare umflate.

Testează-ți plămânii gratuit

De Ziua Mondială a BPOC, Societatea Română de Pneumologie a lansat campania "Tu știi ce vârstă au plămânii tăi?", care se află la cea de-a treia ediție și își propune să atragă atenția populației cu privire la importanța investigării periodice ale funcției pulmonare și a consultului la medicul pneumolog. "Așa cum ne testăm tensiunea, deci starea de sănătate a inimii, la fel și plămânii noștri merită aceeași atenție. Inima este motorul vieții, dar nu uitați că sursa de alimentare a acestui motor sunt plămânii. Dacă nu putem respira, nimic altceva nu mai contează", spune prof. dr. Florin Mihălțan, președintele Societății Române de Pneumo-logie.

Începând de luni, 14 noiembrie și până pe 25 noiembrie, în cabinetele medicale din toată țara se vor face testări gratuite, fără să fie necesar biletul de trimitere de la medicul de familie. În Constanța, vă puteți testa plămânii în două centre medicale. La policlinica MedStar 2000 de pe strada Ion Lahovari, nr. 41, testele de spirometrie se fac zilnic între orele 09.00 și 14.00, iar la policlinica Visamed situată pe strada Caiuți, nr. 57, vă puteți verifica plămânii luni și miercuri între orele 13 și 18, iar marți, joi și vineri, în intervalul orar 08.30 - 13.00. Spirometria este un test de respirație simplu care durează doar câteva minute, nu provoacă nici un disconfort și măsoară cantitatea de aer care circulă din plămâni. În cazul în care conductele aeriene sunt blocate, din plămâni va ieși o cantitate mai mică de aer decât în mod normal.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Luni, 14 Noiembrie 2011
Stire din Sănătate : De ce ne îmbolnăvim de diabet
Luni, 07 Noiembrie 2011
Stire din Sănătate : Cum ucide cancerul pulmonar
Luni, 22 August 2011
Stire din Sănătate : De ce se umflă picioarele vara?
Pagina a fost generata in 0.2993 secunde