Cum se vor reduce erorile medicale și cozile de la cabinetele medicale

265
Cum se vor reduce erorile medicale și cozile de la cabinetele medicale - cumsevorreduceerorile-1400086479.jpg

Articole de la același autor

Potrivit reprezentanților CNAS, prezenți la Constanța pentru a prezenta proiectul dosarului electronic de sănătate, de la 1 iunie, pacienții vor putea accesa, online, o "fișă" medicală care va cuprinde atât datele personale, afecțiunile de care suferă aceștia,

dar și serviciile medicale pe care le pot accesa.

Dosarul electronic de sănătate, prezentat la Constanța de reprezentanții CNAS, va cuprinde de la datele personale ale pacientului, la afecțiunile de care suferă și până la analizele de laborator efectuate, diagnosticele puse în cabinetele de medicină de familie sau spitale sau recomandările medicale.

"Deși acest program pare greu de accesat, pacienții vor înțelege datele de la medicii de familie, atunci când se vor înregistra pentru prima dată în sistem. Acest lucru va fi posibil de la

1 iunie, odată cu implementarea cardurilor de sănătate, și va garanta transparența tuturor datelor și servi-ciilor medicale puse la dispoziția pacienților. Mai mult decât atât, având acces la datele și diagnosticele medicale, pacientul va fi scutit de diagnostice greșite, de interpretări greșite ale analizelor, de drumuri bătute între spitale și medicii de familie. El va avea la dispoziție tot parcursul său medical, indiferent de locația în care se află, adică spital sau ambulatoriu.

Pe de altă parte, vorbim clar și despre faptul că un pacient externat va primi, tot online, o scrisoare medicală clară, care va conține diagnosticul, data la care a fost internat, cu ce medicamente a fost tratat, cine l-a operat, ce investigații i s-au făcut, dar și ce medic l-a tratat. Apoi, momentul externării și recomandările clare pentru boala de care suferă, astfel ca medicul curant să evite erorile și să dea mai departe prescripția corectă", a declarat dr. Marius Filip, expert CNAS, responsabil de promovarea dosarului electronic.

Pacienții pot cere tratamente "online"

Un alt aspect important legat de accesarea dosarului de sănătate vizează posibilitatea pacienților de a cere medicamente prin intermediul calculatorului. Concret, un bolnav care suferă de o afecțiune gravă sau este imobilizat la pat poate cere medicului de familie să îi prescrie tratamentul prin intermediul acestui sistem.

"Am introdus această opțiune pentru a facilita accesul pacienților la serviciile medicale și a scurta timpul de așteptare pentru tratamente. În acest fel, medicul de familie va prescrie rețeta online și pacientul va merge direct la farmacie să își cumpere medicamentele", a mai spus reprezentantul CNAS.

Medicii de familie, anunțați când pacientul ajunge la spital

Pe de altă parte, noul sistem informatic va ușura și munca medicilor de familie, având în vedere că aceștia vor primi o înștiințare online atunci când pacientul ajunge la spital. Din acel moment, medicul de familie va accesa dosarul electronic al pacientului și va afla care este starea acestuia de sănătate, dacă acesta a suferit sau nu o operație și ce diagnostic a primit. Astfel, acesta va afla într-un timp mult mai scurt ce tratament va trebui să-i prescrie pacientului la ieșirea din spital, pentru a asigura continuitatea serviciilor medicale.

"Desigur că ideea dosarului de sănătate, ca și a cardului de sănătate, ni se pare extrem de benefică pentru pacienți și sistem. Se vor reduce «hârtiile» din cabinetele medicale și nu se vor mai pierde pe drum diagnos-ticele. În plus, legătura dintre medicii din spital și cei de familie va suferi schimbări radicale, adică și medicii din spitale vor fi nevoiți să elibereze scrisori medicale relevante și nu scrise de mână, ca până acum. Pentru pacienții care nu au aparținători care să îi ajute să acceseze dosarele la calculator, se va merge tot pe sistemul vechi, cu acte medicale tipărite", a declarat dr. Laura Condur, președintele Asociației Medicilor de Familie "Tomis" din Constanța.

Președintele CJAS, Dragoș Poteleanu, susține că, până în prezent, 50 de medici de familie au accesat câte două dosare de sănătate pentru ca sistemul să poată fi verificat și la Constanța. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4638 secunde