Cum se manifestă "bolile gurii" la copii

6062
Cum se manifestă

Articole de la același autor

În primii ani de viață, copiii trec printr-o serie de schimbări și sunt afectați de numeroase afecțiuni specifice copilăriei. Astfel, spre deosebire de afecțiunile cele mai cunoscute, respectiv rubeola, rujeola, varicela, atât nou născutul, sugarul, cât și copilul mic, în primii ani de viață, pot fi afectați de un segment de boli cunoscute sub denumirea populară de "bolile gurii". Printre cele mai cunoscute afecțiuni ale cavității bucale sunt stomatita și candidoza.

Candidoza

Când pe cerul gurii, pe gingii, pe faringe și, uneori, chiar pe buze apar erupții albe, de consistența unui strat fin de făină, responsabilă de toate aceste manifestări este candida (provocată de o ciupercă). Lucrurile nu sunt deloc simple, cum s-ar putea crede, bebelușul fiind deosebit de agitat, va refuza sânul sau biberonul din cauza durerilor pe care le resimte.

"Le recomand părinților să fie extrem de atenți la igiena copilului, iar dacă observă unul dintre simptomele mai sus enunțate, să se prezinte de urgență la pediatru, pentru un consult de specialitate și prescrierea unui tratament.Excesul de medicamente, mai precis de antibiotice poate fi o altă cauză a îmbolnăvirii.

Nu spun o noutate - având în vedere că suntem la dispoziția pacienților (copii sau adulți), 24 de ore din 24 -, ne-am trezit la ore târzii din noapte cu părinți disperați că bebelușii refuzau hrana, din cauza durerilor provocate de această boală a gurii. Majoritatea părinților au recunoscut că au exagerat cu medicamentele, dar că nu s-au gândit nicio clipă că acest lucru poate să le creeze un disconfort atât de serios micuților", a explicat dr. Chirața Blacioti, medic pri-mar pediatru în cadrul Clinicii Homeomed.

Stomatita și alte boli

O altă boală a gurii este stomatita, adică o inflamație a mucoasei bucale. Și în acest caz, sugarul nu-și găsește liniștea, plânge, nu vrea să mănânce, iar secreția de salivă este extrem de abundentă.

Dacă însă, la examenul cavității bucale, se observă o roșeață puternică, o inflamație a gingiilor, a mucoasei obrajilor și a limbii, este vorba despre o altă afecțiune de la nivelul gurii, respectiv gingivita. Alteori, în urma examenului medical se pot observa mici pete ce-nușii, dureroase la atingere, cunoscute sub denumirea de afte, boala numindu-se stomatită aftoasă. Problema este că aceasta se manifestă pe durata a două săptămâni, interval în care copilul trebuie alimentat cu multe lichide și vitamine, dar și supus unor badijonări locale cu glice-rină cu stamicin.

"Având în vedere diversitatea afec-țiunilor cavității bucale și disconfortul maxim pe care acestea îl provoacă, le recomand părinților să se adreseze pediatrului, pentru a ști exact despre ce este vorba și ce tratament se impune. Acest demers este cu atât mai necesar cu cât în astfel de situații copiii refuză mâncarea, iar calitatea vieții lor este serios alterată", a completat medicul. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 11 Iulie 2015
Stire din Sănătate : De ce apare respirația dureroasă
Joi, 29 Ianuarie 2015
Stire din Sănătate : Ce înseamnă ficat mărit
Pagina a fost generata in 0.5545 secunde