Cum să trăiești o sută de ani

905
Cum să trăiești o sută de ani - 643b9528b7155858beab615d4b36ff81.jpg
O alimentație sănătoasă și o îngrijire medicală adecvată înseamnă, pentru una din șase persoane o sută de ani de viață. Conform unui studiu recent, pe lângă acești doi factori, sunt câțiva pași simpli care ne pot asigura că vom atinge centenarul.

Luați-vă un câine
Posesorii de câini se bucură de o viață mai lungă și mai sănătoasă față de restul populației. Cel puțin așa susțin psihologii de la Queen’s University din Belfast. Se știe deja că animalele de casă ne eliberează de stres, crescând nivelul de hormoni pozitivi. Cercetătorii americani au observat că îngrijind un câine ne reglăm tensiunea, iar plimbările cu acesta ne ajută să menținem un colesterol scăzut.

Faceți mișcare
Cu cât petrecem mai puțin timp stând jos, cu atât ne prelungim viața. Un studiu recent a arătat că femeile care stau jos mai mult de șase ore pe zi au un risc mai mare cu 37 de procente de a deceda prematur, față de cele care stau jos numai trei ore. Lipsa de mișcare încetinește metabolismul și duce la obezitate. Ridicându-ne la fiecare jumătate de oră reducem conside-rabil toate aceste efecte negative, susține profesorul Stuart Biddle, psi-holog la Loughborough University.

O căsnicie fericită
Oamenii de știință de la Warwick University au descoperit că băr-bații căsătoriți au 6% șanse mai mici să înceteze din viață, față de burlaci. "Se consideră că o căsnicie fericită stimulează sentimentul de siguranță și astfel abordăm viața mult mai relaxați", explică Dearbhla McCullough, psiholog la Roehampton University din Londra.

Mergeți la biserică
Mergând la biserică cel puțin o dată pe săptămână trăim mai mult. Asta susțin cercetătorii de la Duke University din Statele Unite ale Americii, care cred că oamenii credincioși au 28 la sută șanse mai mari să trăiască mai mult. De altfel, una din explicații ar fi că ei fumează și beau mai puțin, au un psihic echilibrat și au mariaje stabile.

Faceți bani și dați și la alții
A fi bogat și a nu avea grija zilei de mâine ajută la eliminarea hormonului numit DHEAS (dehidroepiandrosteron), care a fost legat de o viață mai lungă, spun cercetătorii de la University College London. Dar nu vă bucurați prea tare. Cercetătorii americani au desco-perit că persoanele în vârstă care au fost generoase și au ajutat pe alții și-au micșorat riscul de a muri pre-matur cu aproape 60%, posibil pen-tru că nu au mai fost împovărați cu sentimentul de vinovăție și de stres.

Fiți optimiști
Un studiu, realizat pe 1.000 de bărbați și femei cu vârste cuprinse între 65 și 85 de ani, a arătat că aceia care erau optimiști despre viitorul și relațiile lor au avut o rată a decesului cu 55 la sută mai mică decât ceilalți. Un alt studiu american dezvăluie că pesimiștii trăiesc cu 12 ani mai puțin decât optimiștii. "Este posibil ca persoanele opti-miste să aibă un nivel mai mic al hormonului de stres", explică Dearbhla McCullough, adăugând că "persoanele negativiste sunt mai puțin dispuse să-și facă analize serioase precum cele pentru depistarea cancerului, ceea ce le poate afecta durata de viață".

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Miercuri, 19 Ianuarie 2011
Stire din Sănătate : Pătrunjelul vă scapă de chelie
Pagina a fost generata in 1.4553 secunde