Cum recunoașteți un infarct

1772
Cum recunoașteți un infarct - b26fa8120d7151e603cdfac269239068.jpg

Articole de la același autor

Cardiologii spun că mai bine de jumătate dintre decesele cauzate de infarct survin
în primele trei sau patru ore de la debutul simptomelor.
De aceea, este indicat, mai ales pentru persoanele care se știu suferinde cu inima, să știe să recunoască semnele, pentru a cere ajutor.

Foarte mulți români suferă de boli cardiovasculare, care se numără și printre principalele cauze de deces din țara noastră. O demonstrează inclusiv statisticile Comisiei Europene, care ne plasează pe primele locuri în Europa la această categorie. Mai mult, a arătat dr. Elvira Craiu, medic-șef al Secției de Cardiologie din Spitalul Județean, în ultimul an s-a constatat o incidență în creștere a afecțiunilor cardiace în rândul tinerilor de până în 35 de ani - în condițiile în care, până de curând, se recomanda persoanelor de peste 40 - 50 de ani, și mai ales bărbaților, să consulte periodic un cardiolog. Îngrijorător este mai ales faptul că tinerii au suferit infarcte miocardice și nici nu bănuiau că sunt bolnavi. De aceea, subliniază medicul, este important ca semnele atacului de cord să fie recunoscute din vreme. Mai ales că statisticile sunt sumbre: peste jumătate dintre cei care suferă un infarct mor în primele trei sau patru ore de la debutul simptomelor.

Semnele prevestitoare
Atacul de cord poate fi recunoscut din timp, a subliniat dr. Craiu, căci are simptome prevestitoare. Cel mai frecvent întâlnit simptom este durerea sfâșietoare, descrisă precum o "gheară". La unele persoane, durerea este localizată în jurul inimii, dar la alții poate să afecteze umerii sau gâtul. Diferă, de asemenea, și perioada în care bolnavul resimte durerea: poate să dureze câteva secunde sau chiar câteva minute bune.
Până să apară încă durerile în piept, bolnavul poate să resimtă probleme în respirație. De exemplu, constată că respiră sacadat, greoi, deși nu a depus efort. Senzația este de scurtă durată.
Un semn care prevestește infarctul este oboseala. De fapt, dacă sunteți mai tot timpul obosiți, chiar dacă nu ați depus vreun efort care să vă justifice starea, este posibil să suferiți de hipertensiune arterială sau de o boală de inimă. Ceea ce înseamnă că sunteți predispus să aveți un atac de cord.
Trebuie să fiți prevăzători și dacă aveți probleme în a adormi. Mulți dintre cei care au suferit un atac de cord au afirmat că aveau insomnii înainte de infarct sau că somnul le era agitat.

Ce este infarctul
Infarctul miocardic sau atacul de cord, cum este cunoscut în popor, apare atunci când mușchiul inimii nu este irigat cum trebuie. Adică, arterele coronare sunt obturate de depunerile de grăsimi.

Excesele pot fi fatale!
Atacul de cord este declanșat de o alimentație bogată în grăsimi și greu digerabile. Iar Paștele presupune, în tradiția românilor, un festiv de astfel de alimente. De aceea, medicul îi sfătuiește pe cei care știu că au probleme cu inima să nu facă excese în aceste zile. Le poate fi fatal!

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 05 Aprilie 2011
Stire din Sănătate : Cum tratați un "ochi leneș"
Pagina a fost generata in 0.5589 secunde