Cum recunoaștem infarctul miocardic

2525
1
Cum recunoaștem infarctul miocardic - infarct-1312118417.jpg
Vara, cardiacii sunt sfătuiți să evite căldura și soarele, dar persoanele care nu se știu bolnave cu inima pot suferi un preinfarct sau un infarct fără să își dea seama. Infarctul miocardic reprezintă distrugerea unei părți a miocardului, ca urmare a obstruării bruște a unei artere coronare. În cursul infarctului miocardic, irigarea inimii nu se mai face, iar celulele miocardului mor, fiind lipsite de sânge și de oxigen. De obicei are loc în ventriculul stâng. Bărbații sunt cel puțin de două ori mai frecvent afectați decât femeile, adesea înaintea vârstei de 60 de ani.

Din păcate, infarctul este o afecțiune foarte gravă, dar mulți pacienți nu recunosc semnele clinice de debut. Unii nu vor să recunoască faptul că este vorba despre o boală gravă, alții nu cunosc semnele infarctului de miocard și ca urmare preferă să aștepte. Ignorând semnele și sperând că durerea va dispărea, toate aceste persoane își riscă viața. Într-un infarct miocardic acut, fiecare minut este foarte important!

Care sunt primele semne

Fiți sigur că recunoașteți semnele clinice, deoarece acest lucru vă va salva viața. Infarctul se manifestă în primul rând printr-o durere toracică anterioară intensă, cu caracter de presiune, arsură, greutate, strângere sau sfredelire. Durerea poate iradia către umăr, brațe, gât, abdomen superior. Ea poate dura ore întregi și nu cedează la tabletele de nitrogli-cerină sublingual (3 tablete luate la interval de 5 minute). Poate fi însoțită de alte semne: amețeli, stare de leșin, greață, vărsături, transpirații, senzație de sufocare, anxietate, nervozitate, palpitații. Dacă aveți unul sau mai multe din aceste semne, nu așteptați! Orice întârziere poate fi fatală! Sunați salvarea și mergeți la spital!

Orice întârziere poate fi fatală

În aproximativ un sfert din cazuri, pacienții pot prezenta infarct miocardic fără durere toracică. Astfel, pot apărea doar senzația de sufocare sau de leșin, neregularități ale ritmului cardiac, greață sau alte simptome nespeci-

fice. Dar riscul acestor forme de infarct nu este mai mic decât în cazul prezenței durerii. În consecință, importanța majoră rămâne în domeniul prevenției riscului cardiovascular prin adoptarea măsurilor explicate anterior.

Tratament de urgență!

Tratamentul infarctului miocardic acut este un tratament de urgență, cât mai rapid din momentul debutului, cu scopul reducerii zonei de necroză miocardică și a prevenirii complicațiilor. Cantitatea de mușchi care moare din lipsă de sânge poate fi redusă prin dizolvarea cheagurilor din arterele coronare și restabilirea circulației sângelui.

Cine este predispus

la infarct

Incidența infarctului miocardic crește odată cu vârsta, iar bărbații au risc mai mare decât femeile. Din păcate, însă, se pare că sunt din ce în ce mai mulți pacienți tineri, între 30 și 40 de ani, la care singurul factor de risc coronarian este fumatul. La fel de periculos este și stresul, care trebuie ținut sub control, altfel poate duce la infarct. 

Comentează știrea

Edy
1 august 2011
Incultura medicala crasa...

Autorularticoluluiar trebui trimis la scoal pentru specializare/profesionalizare, nu de alta dar,intrbuinteaza niste temeni cel putin bizari.Vezi termenii :"obstuarii bruste a...", "nitrogli-cerina",precum si lipsa semnelor exclamarii:"Cine e predispus la infarct","care sunt primele semne",etc...

Articole pe aceeași temă

Vineri, 22 Aprilie 2011
Stire din Sănătate : Cum recunoașteți un infarct
Pagina a fost generata in 1.2028 secunde