Cum recunoaștem depresia de vară

764
Cum recunoaștem depresia de vară - depresie-1309360250.jpg

E vară, plajă, mare, soare. S-a deschis sezonul de distracție în aer liber, cu toate acestea nu prea vă arde de nimic. Gândurile negre nu vă dau pace, tristețea nu lasă loc bunei dispoziții și veseliei. Acestea sunt primele semne ale depresiei de vară.
În termeni medicali, este cu-noscută drept tulburarea afectivă sezonieră și afectează apro-ximativ 4-6% din populație. Simp-tomele tristeții pot fi însoțite de pierderea poftei de mâncare, probleme cu somnul, scădere în greutate și anxietate.
Motivele apariției depresiei sunt destul de multe și țin de fiecare în parte. Am putea să cădem în tristețe din cauza surmenajului fizic și psihic, din cauza oboselii, din cauză că ni se pare că nu arătăm suficient de bine și că hainele subțiri, de vară ne dezavantajează, din cauză că nu avem destui bani pentru distracțiile lungi și costisitoare sau din cauza căldurii sufocante. Probabil că fiecare dintre noi ne regăsim în vreunul din motivele respective. Important este să ne dăm seama că nu trebuie să lăsăm o simplă atmosferă de afară să ne strice buna dispoziție.

Odihnă și plimbări cu cei dragi
Primul lucru pe care trebuie să îl facem atunci când observăm astfel de probleme este să nu fim supărați pe noi înșine. Nu suntem noi vinovați că a venit vara și că este cald. Cereți ajutorul celor dragi, rugați-vă apropiații să vă însoțească la plimbări în parc, seara pe răcoare. Încercați să dormiți, să vă odihniți sau să vă relaxați ori de câte ori aveți puțin timp la dispoziție. Căldura ne solicită fizic și psihic mai mult decât de obicei. Faceți cât mai multă mișcare, mai ales în aer liber. Faceți jogging, mergeți să înotați în mare, chiar dacă nu stați pe plajă, la bronzat.

Regim ordonat de viață
O activitate fizică intensă pe par-cursul zilei și în special dimineața devreme ajută la creșterea nivelului de energie și evită apariția episoa-delor depresive. Exercițiile fizice ușoare, precum mersul pe jos, ciclis-mul sau înotul reprezintă activități bune pentru a începe o nouă zi. Astfel de activități trebuie făcute zilnic, pe cât posibil, efortul depus trebuie crescut progresiv. Totuși, înainte de a începe un program de exerciții, trebuie consultat un medic.
De asemenea, un regim ordonat de viață cu somn destul, activitate fizi-că în aer liber, cu regim alimentar echi-librat și adaptat situațiilor specifice, administrarea unor suplimente nutriționale de vitamine și minerale pot preveni depresia sezonieră. De altfel, alimentația echilibrată și adecvată contribuie semnificativ la obținerea "stării de bine" a celor afectați de depresie sezonieră.

Sunătoarea elimină simptomele
Inițial, cercetările au sugerat că folosirea unor tratamente comple-mentare poate fi de ajutor în terapia tulburărilor afective sezoniere, deși, deocamdată, nu există suficiente dovezi științifice care să demon-streze eficacitatea acestora.
Conform unor studii recente, sună-toarea ajută la eliminarea simpto-melor de depresie, iar melatonina ajută la reglarea ceasului biologic. Sunătoarea nu trebuie consumată concomitent cu antidepresivele. Alte tratamente eficiente pentru tulburările afective sezoniere sunt în curs de cercetare.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.8561 secunde