Cum ne ucid somniferele

506

Articole de la același autor

Somniferele sunt periculoase pentru sănătatea noastră. Medicamentele prescrise în mod curent pentru dormit se asociază cu un risc de deces de aproape patru ori mai mare decât la persoanele care nu iau astfel de medicamente, arată un studiu american publicat recent.

Somniferele mai determină, la cei mai mari consumatori, un risc crescut de cancer (+35%), adaugă autorii studiului. Medicamentele incriminate cuprind familia benzodiazepinelor, a non-benzodiazepinelor, barbituricele și sedativele antihistaminice.

Studiul, realizat de o echipă de medici din California, s-a desfășurat pe 10.529 adulți, cu vârsta medie de 54 de ani și care au luat somnifere pe rețetă între ianuarie 2002 și ianuarie 2007. Ei au fost comparați cu un grup de 23.676 de persoane care n-au luat somnifere și care au fost sub observație în medie 2,5 ani. Pacienții care luau medicamente hipnotice, ca să doarmă, au prezentat un risc de mortalitate de peste patru ori mai mare (4,6) decât cei care nu consumau astfel de medicamente. Chiar la micii consumatori (18 pastile sau mai puțin pe an), riscul de deces este de trei ori mai mare, mai spune studiul.

Autorii recunosc că asocierea acestor medicamente cu riscul de deces nu implică neapărat o legătură de la cauză la efect, chiar dacă rezultatele le confirmă pe cele ale altor studii. Ei lansează totuși un avertisment în privința consumului de somnifere.

"Apreciem că 6-10% din adulții americani au luat acest tip de medicamente în 2010, cifra putând fi chiar mai mare în anumite părți ale Europei", spun cercetătorii. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Luni, 27 Februarie 2012
Stire din Sănătate : Beneficiile miraculoase ale rodiilor
Pagina a fost generata in 2.2326 secunde