Cum ne pregătim organismul pentru toamnă

260
Cum ne pregătim organismul pentru toamnă - fondcumnepregatimorganismuldetoa-1378096108.jpg

Articole de la același autor

Deși temperatura a rămas destul de ridicată, în calendar e deja toamnă. Iar acest lucru face ca, ușor-ușor, să ne pregătim de schimbare pentru ca organismul nostru să nu fie luat prin surprindere și să ne trezim cu răceli sau alte probleme.

Dacă vara nu avem probleme în privința temperaturilor care ne fac să răcim, "obligându-ne" astfel la repaos total, odată cu venirea toamnei și cu schimbările bruște de temperatură ne pasc la fiecare pas și bolile de sezon, cum ar fi virozele, răcelile sau tusea și febra. Și cum nimănui nu-i place să își petreacă timpul mai mult pe la medic decât acasă, iată ce soluții ne propun specialiștii.

Cura de vitamine

Chiar dacă niciun medicament nu trebuie luat după ureche, medicii ne sfătuiesc să nu uităm să ne ajutăm organismul cu o cură de vitamine, cel puțin de două ori pe an, mai ales toamna și primăvara, când organismul este supus unui "tir" de afecțiuni.

"Este foarte important să ne pregătim organismul pentru trecerea de la un sezon la altul, mai ales dacă suferim de boli cronice care se pot decompensa. O cură cu vitamine sau minerale se poate stabili de către medicul curant după un consult sau câteva investigații de bază pentru a energiza organismul și pentru a-l ajuta să facă față factorilor nocivi care îl «bombardează» din exterior. În afara acestora, o metodă eficientă, dar blândă în același timp cu organismul este fitoterapia, care se referă la terapeutica cu ajutorul substanțelor active din plante. Una dintre cele mai cunoscute forme de utilizare a plantelor medicinale este masticarea acestora. În acest sens, un exemplu la îndemână este mestecarea rădăcinilor de nalbă mare, o plantă care diminuează răgușeala și tusea", explică dr. Mirela Stângaciu, medic de familie cu competențe în apifitoterapie și acupunctură.

Suplimentele, indispensabile

Suplimentele nutritive sunt o altă metodă de împiedicare a îmbolnăvirii, pentru că substanțele conținute mențin starea de sănătate sau ajută la vindecarea rapidă atunci când este necesar.

"Suplimentele naturale trebuie să fie obținute exclusiv din combinații de plante la care se pot adăuga, în funcție de scopul curativ, și una sau două vitamine. Suplimentele nutritive nu sunt acele «pilule minune» care ne scapă de kilogramele în puls, ci acelea care acționează asupra tuturor sistemelor organismului, restabilind funcțiile normale ale acestuia. Desigur că acestea se administrează în completarea unor măsuri de viață sănătoase, cum ar fi o alimentație naturală, efectul fiind protecția față de unele afecțiuni microbiene", completează medicul.

Nu apelați la antibiotice fără acordul medicului

Medicul susține că cea mai frecventă gre-șeală pe care o fac majoritatea pacienților este să apeleze la antibiotice, fiind speriați mai ales de febra ridicată. Nimic mai greșit, susține medicul, deoarece febra trebuie să atingă un anumit prag pentru ca organismul să poată lupta cu boala.

"Dacă nu lăsăm febra să atingă un anumit prag, organismul nu își pune la treabă anticorpii, iar faptul că luăm antibiotice la cea mai banală răceală nu va face decât să îl slăbească și mai tare. În locul antibioticelor, pacienții ar putea lua antitermice, dar și acelea cu prudență și numai în cazul în care starea febrilă nu trece după 2-3 zile de la instalarea ei. Odihna și produsele care întăresc organismul sunt «rețeta ideală» în aceste cazuri. Oamenii trebuie să înțeleagă că nicio boală nu trece chiar peste noapte și că de aceea este atât de importantă prevenția", completează dr. Stângaciu. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Luni, 17 Septembrie 2012
Stire din Sănătate : Aloe vera, "leacul zeilor"
Joi, 29 August 2013
Stire din Diverse : Vitamine la pachet
Pagina a fost generata in 0.8487 secunde