Cum ne mănâncă boala ficații

1338
Cum ne mănâncă boala ficații - 59dda07ea48aa7e2d49802956ceb2508.jpg
Nu aveți poftă de mâncare, vă simțiți tot timpul obosiți, vă este greață și uneori vă doare ușor în partea dreaptă a abdomenului, chiar sub cutia toracică. Astfel de simptome sunt destul de banale și pot fi asociate cu multe afecțiuni, dar pot trădă și o suferință a ficatului. Dacă observați și o ușoară creștere a temperaturii corpului și că abdomenul este puțin umflat în zona respectivă, nu ar trebui să ezitați să consultați un medic. Leziunile hepatice pot fi ușoare, moderate, dar pot chiar să ne pună viața în pericol.
Orice fel de deteriorare a celulelor ficatului, căilor biliare și a vaselor sanguine, distruge structura ficatului, provocându-i leziuni. De cele mai multe ori, în cazul afecțiunilor hepatice ușoare, simptomele sunt foarte puțin evidente sau chiar nu există. În această situație, ar putea exista doar o degradare minimă a ficatului și a funcțiilor sale. Dar afectarea severă a ficatului sau insuficiența hepatică poate fi fatală.

Icter și retenție de lichide
Medicul specialist urmărește, în primul rând, anumite semne precum ficatul mărit, culoarea galbenă a ochilor și pielii (icter), retenția de lichide, dar și apariția unor vase de sânge mici, roșii, vizibile prin piele, pe față și în partea superioară a corpului. Pentru un diagnostic mai precis sunt necesare analize de sânge, întrucât prognosticul depinde de cauza care le-a declanșat.
Bolile ficatului merg de la o infecție medie la boli cornice ce se sfârșesc uneori cu insuficiență hepatică. Una dintre cele mai comune boli hepatice este hepatita, o inflamație a ficatului. Hepatita poate fi cauzată de expunerea prelungită la diferite medica-mente, droguri, boli autoimune sau de infecții virale.

Igienă sfântă
Așadar, există diverși factori de agresiune hepatică de care ar trebui să ne ferim pentru că la un moment dat consecințele se fac văzute. Respectarea unor reguli simple de igienă și protecție ne pot asigura un stil de viață sănătos și reprezintă un prim pas în prevenirea afecțiunilor de ordin hepatic și a complicațiilor ce pot apărea ulterior. De asemenea, monitorizarea ficatului și a stării generale de sănătate prin vizite regulate la medicul specialist și efectuarea analizelor medicale de specialitate sunt la fel de impor-tante.

Regim alimentar
Depistarea unei suferințe a ficatului va impune, pe lângă administrarea tratamentului adecvat, un regim alimentar. Sigur că acesta va fi diferențiat în funcție de boală și de bolnav, însă există unele principii generale privind un consum moderat de grăsimi, în special de animale, reducerea cantității de sare sau eliminarea completă din alimentație, renunțarea totală la alcool și consumul de lichide după sete. Sunt interzise carnea de porc, rață, gâscă, mezelurile, organele, peștele gras precum somnul, sardinele, heringul, fructele de mare, ouăle omletă, prăjite sau maioneză, laptele gras, pâinea caldă, pâinea neagră, condimentele precum piper, hrean, boia, dafin, muștar, oțet, băuturile pe bază de cola și cafeaua.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2869 secunde