Cum ne influențează gerul starea de sănătate

502
Cum ne influențează gerul starea de sănătate - 12febfondsanatate-1329053841.jpg
Căldură, ploaie, umezeală, fulgere, ger etc., toate au un efect profund asupra vieții noastre, ne influențează atât organismul, cât și starea de spirit. Se întâmplă ca felul în care vremea acționează asupra omului să nu fie neapărat negativ, însă unul impresionant cu siguranță este.

Vremea optimă pentru starea organismului este considerată aceea care produce bună dispoziție. Cum trebuie să fie afară ca și omul să se simtă bine în pielea lui? Dr. Iuliana Botezatu, medic specialist Phoenix Eastern Medical Center, ne-a explicat că acest tip de vreme se caracterizează prin zile senine, umiditate moderată, viteză relativ mică de mișcare a aerului, temperatura medie diurnă neoscilând cu mai mult de două grade, de asemenea și presiunea să nu sufere oscilații semnificative. Așadar, nu e de mirare dacă schimbările bruște ale vremii ne dau dureri de cap, amețeli sau chiar nervozitate, căci influențele atmosferice se răsfrâng și asupra echilibrului psihic al meteodependenților. Nu degeaba se spune că cerul gri, ceața sunt un motiv de melancolie, chiar deprimare și anxietate.

Vremea rece, bau-baul inimii!

Având în vedere că temperaturile scăzute de care nu mai scăpăm agravează multora starea de sănătate, specialista ne-a spus și care sunt bolile care dau mari bătăi de cap în această perioadă: în primul rând, afecțiunile cardiovasculare, cum ar fi cardiopatia ischemică, insuficiența cardiacă, dar și bolile de natură respiratorie, precum bron-hopneumoniile, astmul, rinitele, sinuzitele.

Frisoanele, reacții normale

"Este normal ca în perioadele reci, frisoanele, ca reflex al activității musculare, diminuarea circulației sângelui la nivelul pielii și creșterea ritmului cardiac să se manifeste, numai că oamenii se sperie de aceste reacții și aleargă imediat la doctor. În realitate, e vorba de reacții normale de termoreglare ale organismului" - precizează dr. Iuliana Botezatu.

Probleme mari au meteodependenții

Dacă există persoane care nu au niciun fel de dificultate din cauza frigului excesiv, la meteodependenți, vremea, mai cu seamă cea rea, dar și cea excesiv de caldă, se reper-cutează direct asupra stării de sănătate și implicit asupra echilibrului psihic. "Am avut pacienți care din cauza gerului mi s-au plâns de dureri de cap și nervozitate maximă, stări pe care nu le-au avut pe vreme bună" – ne-a mai spus medicul. Totul, din cauză că masele de aer reci cresc tensiunea arterială, îngreunează procesul de gândire, dar și pentru că din cauza frigului, oamenii petrec mai mult timp în casă și foarte puțin în aer liber.

Atenție la medicamente

Din cauză că medicamentele scad reacția organismului la orice tip de stimuli, specialista atrage atenția că pentru înlăturarea acestor riscuri, ele trebuie administrate doar la recomandarea și în dozele prescrise de medic.

Cum vă puteți proteja

Cei cu probleme cardiace, pe ger extrem, trebuie să evite, pe cât posibil, deplasarea măcar dimineața și seara, dar și trecerile bruște de la căldură la frig, ca și eforturile fizice care suprasolicită inima. Vaccinarea împotriva virusurilor sezoniere poate preveni afecțiunile respiratorii specifice acestei perioade, care se pot complica prin agravarea unei boli cardiace.

Impactul vremii este diferit

Potrivit unui studiu recent privind impactul vremii asupra sănătății, o treime din locuitorii Europei nu se sinchisesc de schimbările vremii, o altă treime sunt ușor afectați în sensul că se simt mai obosiți, restul având probleme severe de sănătate, doar în cazul lor putându-se vorbi de sensibilitate la un anume tip de vreme. De departe, presiunea atmosferică este factorul meteo cel mai negativ.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.377 secunde