Cum ne îmbolnăvesc kilogramele în plus

808
Cum ne îmbolnăvesc kilogramele în plus - obezitate-1327348512.jpg

Un român adult din patru suferă de obezitate, iar unul din doi este supraponderal, arată ultimele informații furnizate de Organizația Mondială a Sănătății. De asemenea, aproximativ trei sferturi din bolile contemporane sunt cauzate de kilogramele în plus.

Potrivit medicilor, persoanele obeze prezintă un risc crescut de a dezvolta mai multe condiții patologice care pot determina scăderea calității vieții, dar și deces prematur. În general, cu cât obezitatea este mai accentuată, cu atât riscul pentru sănătate este mai mare.
Doctorii au ajuns la concluzia că scăderea în greutate cu peste zece procente pentru cei care suferă de obezitate poate îmbunătăți unele afecțiuni cum ar fi diabetul sau hipertensiunea.

Cei mai mulți dintre diabetici sunt supraponderali
Conform studiilor de specialitate, mai mult de 80% dintre persoanele cu diabet de tip 2, cea mai comună formă a bolii, suferă de obezitate sau sunt supraponderale.
Greutatea în exces reduce capacitatea insulinei de a controla zahărul din sânge, ceea ce crește riscul declanșării diabetului zaharat. Organismul produce o cantitate excesivă de insulină pentru a reglementa nivelul de zahăr din sânge, însă nu este capabil să mențină acest nivel în limite normale.

Greutatea în exces favorizează bolile de inimă
Persoanele supraponderale și obeze au un risc crescut de a dezvolta boli cardiace. Acestea au un ritm cardiac anormal, sunt predispuse la atacuri de cord, insuficiență cardiacă congestivă, angină pectorală și chiar moarte subită din cauze cardiace.
Totodată, hipertensiunea arterială este afecțiunea cel mai frecvent asociată cu obezitatea și supraponderabilitatea. Cei care au un indice al masei corporale mai mare de 30 au un risc de două ori mai crescut de a dezvolta hipertensiune arterială decât persoanele cu o greutate normală.

Obezitatea crește riscul de cancer
Există mai multe tipuri de cancer care sunt asociate cu supraponderabilitatea. Greutatea în exces crește riscul dezvoltării cancerului dar și a decesului în urma acestei boli. Femeile obeze pot dezvolta afecțiuni precum cancerul de sân, uter, colon și vezica biliară, iar bărbații se pot îmbolnăvii de cancer de colon sau de prostată.
Cu toate acestea, pentru unele tipuri de cancer, cum ar fi cele de colon sau de sân, nu poate fi precizat dacă riscul de îmbolnăvire crește din cauza greutății ponderale în exces sau din cauza alimentației hipercalorice și bogate în grăsimi.

Kilogramele în plus vă afectează și somnul
Apneea de somn este o problemă respiratorie strâns legată de excesul ponderal. Această afecțiune destul de severă presupune oprirea temporară a respirației în timpul somnului și sforăit intens. Căile respiratorii superioare sunt blocate în timp ce bolnavul doarme și acest lucru duce la treziri frecvente în timpul nopții și la somnolență pe parcursul zilei. Totodată, riscul dezvoltării acestei boli se intensifică odată cu creșterea în greutate. De cele mai multe ori, scăderea ponderală îmbunătățește sindromul de apnee în somn. 

Tot mai mulți copii obezi
În cele mai multe țări din lume, printre care și România, obezitatea la copii este în continuă creștere. Greutatea ponderală declanșează complicații hepatice, pulmonare, cardiace, dar și psihologice în rândul celor mici.
Mai grav însă este faptul că, în urma numărului mare de cazuri de obezitate infantilă, mulți adolescenți apelează la intervenția chirurgicală pentru introducerea unui inel gastric în stomac. Cel mai eficient tratament, dar și cel mai dificil de pus în aplicare, este modificarea stilului de viață.

Metode de prevenire a obezității
Obținerea unei greutăți corporale sănătoase nu trebuie să fie motivată doar de rațiuni estetice. Trebuie să știți că adoptarea unui stil de viață care include dieta alimentară și exercițiile fizice poate reduce semnificativ riscul instalării unor afecțiuni grave pentru sănătate.
Pentru a reduce efectele nocive ale supraponderabilității asupra organismului, trebuie să stabiliți și să respectați un regim alimentar sănătos, dar și un program zilnic de activitate fizică.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Vineri, 09 Decembrie 2011
Stire din Sănătate : Cum poți preveni bolile de inimă
Miercuri, 18 Ianuarie 2012
Stire din Cetățenești : Obezitatea, la fel de nocivă ca fumatul?
Vineri, 13 Ianuarie 2012
Stire din Cetățenești : Diabet sau ba?
Pagina a fost generata in 0.4059 secunde