Cum influențează noua ordonanță activitatea Spitalului Județean

338
Guvernanții au modificat, printr-o ordonanță, anumite proceduri în sistemul medical. Astfel, ordonanța de guvern nr. 35, publicată la sfâr-șitul lunii trecute în Monitorul Oficial, conține câteva prevederi care simplifică metodologia în domeniul sanitar, după părerea dr. Dan Căpățână, directorul Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța. Acesta a explicat, ieri, în cadrul unei conferințe de presă, ce înseam-nă noua ordonanță pentru activitatea unității sanitare pe care o conduce. "Cea mai avantajoasă prevedere pentru noi este cea legată de înființarea centrelor multifuncționale. Legea permite acum ca o astfel de structură să fie înființată la inițiativa autorităților care adminis-trează spitalul", a declarat dr. Căpățână.

O altă modificare a ordonanței cu privire la spitalele publice constă în faptul că bugetul pentru salarii nu va mai reprezenta 70 la sută din bugetul total al unității sanitare. "Va fi stabilit cuantumul bugetului de salarii din bugetul total al spitalului la propunerea managerului. Solicitarea va fi aprobată sau nu de către ordonatorul principal de credite. Mai exact, managerul poate considera că se încadrează în 50 la sută din buget, sau poate presupune că are nevoie de sută la sută din bugetul total", a spus șeful SCJU Constanța.

Acesta a ținut să precizeze, însă, că acest lucru nu înseamnă că se vor mări sau că se vor reduce salariile. "Spitalele nu stabilesc deocamdată salariile. Nu are nicio legătură procentul din bugetul total al salariilor cu salarizarea, ci este vorba despre încadrarea într-un anumit procent la salariile care există deja", a adăugat dr. Căpățână. La ora actuală, Spitalul Județean alocă 60 – 65% din bugetul total pe salarii. "Este un procent rezonabil. În general, cheltuielile de personal trebuie să se situeze în jurul acestei valori de 60 de procente. Orice sare de această valoare deja reprezintă cheltuieli de personal nejustificate", a precizat managerul. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.0125 secunde