Cum distrug antibioticele sănătatea copiilor noștri

870
3
Cum distrug antibioticele sănătatea copiilor noștri - doctorantibiotice1-1351182629.jpg
Orice răceală, la copii, începe cu nas înfundat, puțină tuse și se termină cu un pumn de antibiotice pe care bietul copil este pus să le înghită ca să se facă bine mai repede. În realitate, antibioticele fac mai mult rău decât bine. Ele nici nu grăbesc vindecarea, ba chiar o încetinesc, dar și slăbesc organismul pentru alte atacuri ale virusurilor și bacteriilor.


Pediatrii din țara noastră spun că sunt din ce în ce mai mulți minori care au dezvoltat rezistență la antibiotice. Faptul este îngrijorător, spun medicii.

"Acest aspect reprezintă un potențial pericol pentru pacienți. Cu cât vom da mai multe antibiotice copiilor, cu atât îi vom predispune la boli severe și la o apărare antiinfecțioasă proastă, pentru că germenii vor dezvolta rezistență", a afirmat dr. Doina Pleșca, medic pediatru. O primă măsură, pentru evitarea acestor riscuri, o pot lua chiar medicii de familie. Ei trebuie să se ferească să mai prescrie antibiotice copiilor de fiecare dată când fac febră.

Medicina modernă militează pentru evitarea antibioticelor în tratarea oricăror răceli și a gripei. Asta după ce oamenii de știință au descoperit că, administrate incorect, ele fac mai mult rău decât bine, căci determină organismul uman să dezvolte rezistență la antibiotice. Așa încât, la o infecție serioasă, ele nu mai au efectul dorit.

"La copii, în mod special, riscul este și mai mare. Administrându-le antibiotice de mici, fără motive întemeiate, pentru o banală răceală sau otită, nu facem decât să creștem rezistența organismului la acest tip de medicamente. Astfel este posibil ca, mai târziu, în viață, să aibă nevoie de ele, dar să nu mai funcționeze", a declarat, pentru "Cuget Liber", dr. Loti Popescu, șeful Biroului pentru Promovarea Sănătății și a Educației pentru Sănătate din cadrul Direcției Județene de Sănătate Publică din Constanța.

Rezistență la medicamentele antimicrobiene

Rezistența la antibiotice este una dintre cele mai importante probleme de sănătate publică din lume. Acest lucru se întâmplă atunci când bacteriile reușesc să determine reducerea sau eliminarea eficienței medicamentelor antimicrobiene (antibiotice, chimio-terapeutice), destinate a preveni sau vindeca infecțiile. În toată lumea, supradozarea sau administrarea greșită a antibioticelor poate determina apariția și dezvoltarea unor bacterii rezistente la anti-biotice. Astfel, la o viitoare îmbolnăvire, când am putea avea nevoie de un antibiotic pentru o infecție bacteriană, s-ar putea ca acesta să nu mai aibă efect.

"Răceala și gripa sunt cauzate de virusuri și nu de bacterii. Dacă luăm antibiotice în cazul unei infecții virale, fără recomandarea medicului, nu vindecăm infecția și nici nu protejăm alte persoane față de infecție. În niciun caz nu trebuie să folosim antibiotice fără prescripția medicului. Nu trebuie să insistăm să luăm atunci când ni se spune că nu este nevoie de ele. Nu trebuie să luăm antibiotice prescrise altei persoane doar pentru că ni se pare că are aceleași simptome. Antibioticul poate fi complet nefolositor pentru infecția noastră. În plus, medicația greșită poate întârzia diagnosticul și tratamentul corect și poate permite multiplicarea bacteriilor", ne sfătuiește dr. Loti Popescu.

Tratament simptomatic

Răcelile la copii sunt, de obicei, infecții minore ale nasului și gâtului. Pe lângă rinoree (îi curge nasul), copilul poate strănuta destul de des, tușește, dar nu foarte puternic, poate semnala o ușoară durere în gât și reducerea simțului gustativ și olfactiv. Tratamentul este simptomatic, cu antipiretice, hidratare intensă și repaus la pat una-două zile. Complicațiile sunt destul de rare și apar mai ales la copiii cu o imunitate mai scăzută.



Comentează știrea

c. neagoe
26 octombrie 2012
Ce face MS ?

Problema veche si fara leac ; este o crima sa administrezi antibiotice fara rost (in "raceli ") . Nu asa se previn eventualele complicatii . Medicii , prescriu din pacate , antibiotice ,sa faca pe placul parintilor si sa nu-si piarda pacientii . Din practica mea , cred ca 90% din copiii care primesc antibiotice , le primesc inutil si chiar daunator pentru imunitatea acestora . Cine trebuie sa intervina si cum . Am scris un articol pe pagina medicala (blog neagoe cornel ) , care explica pe intelesul oricui , cum se diferentiaza o boala virala de una bacteriana . Ar trebuii citit si de parinti . Ar fi interesant de stiut , daca de pe la consultatii , pleaca un singur copil "racit " , fara antibiotic .

nelu
26 octombrie 2012
vax

medicii preschiu aiurea??? in ORICE farmacie se dau antibiotice fara reteta... autoritatle dorm

nelu
26 octombrie 2012
oops

prescriu***

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.2888 secunde