Interviu cu dr. Doina Pîrîu, medic specialist Pneumologie

Cum depistăm din timp cancerul pulmonar

1371
2
Cum depistăm din timp cancerul pulmonar - cumdepistamdrdoinapiriumedicpneu-1439221288.jpg

Articole de la același autor

Deși mai des întâlnit la sexul masculin în comparație cu sexul feminin, cancerul pulmonar rămâne cea mai răspândită formă de cancer din România conform ultimelor date ale Institutului Oncologic. Despre această afecțiune am stat de vorbă cu dr. Doina Pîrîu, medic specia-list Pneumologie în cadrul Clinicii MEDSTAR 2000 Constanța.

- Ce reprezintă această boală și pe cine afectează?

- Cancerul pulmonar reprezintă o creștere necontrolată a unor celule anormale ca structură și funcție în unul sau în ambii plămâni, aceste aglomerări de celule anormale perturbând funcționarea normală a plămânului și prin diseminare în alte organe perturbă și funcția acestora. Boala afectează predominant bărbații, dar și femeile pot fi afectate de această boală, într-o măsură mai mică față de bărbați.

- Care sunt cauzele acestei boli?

- Cauza principală a cancerului pulmonar rămâne fără nici o îndoială fumatul, dar pot fi incriminați și alți factori precum expunerea la anumite substanțe industriale, precum arsenic, radon, azbest, nichel, crom, unele substanțe chimice organice: hidrocarburi aromatice policiclice, expunerea la radiații din surse ocupaționale, medicale sau de mediu, poluarea aerului, boli pulmonare cronice. Desigur că și moștenirea genetică este importantă, cancerul pulmonar având o componentă ereditară importantă.

- Cum se manifestă boala ?

- În cele mai multe cazuri diagnosticul de cancer pulmonar este întâmplător, cu ocazia efectuării unei radiografii pulmonare, o lungă perioadă de timp boala neavând nici o manifestare; de aceea de obicei diagnosticul cancerului pulmonar este un diagnostic tardiv, adesea în stadiile finale ale bolii când, de cele mai multe ori, este depășit din punct de vedere chirurgical. Pacienții pot acuza dispnee (dificultate la respirație), modificarea caracteristicilor tusei la un fumător, persistența tusei la un nefumător, durerea toracică, prezența sângelui în spută, wheezing (respirație șuierătoare), infecții respiratorii repetate, greu tratabile. Alte semne și simptome ale cancerului pulmonar pot să nu fie de origine respiratorie, de exemplu oboseala, pierderea apetitului, tulburări de echilibru, de vedere, ale memoriei, scădere ponderală nejustificată, febră. De asemenea, pot exista semne și simptome determinate de diseminarea bolii în alte zone ale organismului.

- Ce metode de diagnostic sunt folosite la clinica MEDSTAR 2000?

- În cadrul Clinicii Medstar 2000 pacienții beneficiază de un diagnostic rapid al acestei afecțiuni, prin radiografie pulmonară, clinica dispunând de aparatură de diagnostic radiologic de ultimă generație. Trebuie să precizăm că în cadrul Clinicii Medstar 2000 este în derulare, de la începutul anului, o campanie de screening de cancer pulmonar prin radiografie pulmonară, până în prezent fiind identificați în cadrul acestei campanii un număr considerabil de pacienți cu cancer pulmonar. De asemenea, ca o ultimă noutate, în cadrul Clinicii Medstar 2000 poate fi efectuată bronhoscopia prin colaborarea cu dr. Ariadna Petronela Fildan, medic primar pneumolog-bronholog, cu po-sibilitatea de vizualizare a arborelui bronșic, a modificărilor produse de formațiunile tumorale, recoltarea de biopsie bronșică cu un rezultat rapid al prelucrării probelor anatomopatologice.

- Cum pot beneficia pacienții de această campanie?

- Clinica Medstar 2000 vine în sprijinul pacienților, astfel că, pentru a putea beneficia de consult gratuit și radiografie pulmonară gratuită pacienții trebuie să se prezinte cu bilet de trimitere de la medicul de familie către specialitatea Pneumologie. Atragem atenția pe această cale tuturor pacienților fumători, care constată o modificare în caracterul tusei, au tuse cu expectorație hemoptoică (cu sânge), scad în greutate nejustificat, acuză dureri toracice, obosesc la efort să se prezinte pentru investigații suplimentare la medicul pneumolog.

Pentru informații și programări, puteți apela numerele de telefon 0241.638.251 sau 072-MEDSTAR.

Comentează știrea

adi
11 august 2015
anunt

Căutam Operatori calculator pentru publicare anunțuri. Se lucrează comod de acasă aprox. 3 ore pe zi. Cerințe: - cunoștinte minime PC - necesar calculator - conexiune internet - răbdare - seriozitate .Nu este necesară experiență. Instruire gratuită oferită sub forma unor lecții prin mail(contactați-mă doar pe e-mail). Acolo veți găsi toate răspunsurile la toate întrebările atât timp cât citiți cursurile. Veți trece mai întâi prin instruire, apoi care doriți, o să începeți să lucrați. Program part-time. Acest proiect vizează piața americană a cărților electronice. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul "Info" la adresa de email: [email protected]

delgado
11 august 2015
Ajuta-ti familia!

Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata globala. Proiectul este lansat de curand si are mari perspective. NU este necesara niciun fel de experienta! Asiguram suport si logistica in desfasurarea activitatii. Lucrati intr-un mediu placut, proactiv. Principala atributie este mentinerea unei evidente a ofertelor prospectante si actualizate zilnic. Oferim sanse reale de avansare in cariera! Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal, cu posibilitatea unor bonusuri substantiale. Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. Programul de lucru este flexibil. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Sunt suficiente studiile medii. Cerem cunostinte minime de operare pe internet, de lucru cu fisiere word si pdf si navigare online. Solicitati acum mai multe detalii adresa de email: [email protected]

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.2379 secunde