Cum deosebim cancerul de sân de un banal nodul

10144
Cum deosebim cancerul de sân de un banal nodul - nodulisan-1315327483.jpg

Articole de la același autor

Apariția unui nodul la sân le alarmează pe femei, majoritatea gândindu-se că ar putea dezvolta cancer mamar. Specialiștii le liniștesc, însă, și atrag atenția unui aspect dovedit de statistică: doar 5% dintre nodulii mamari prezintă caractere ce ar putea duce la o eventuală transformare malignă. Majoritatea sunt benigni.

Un risc ridicat de a dezvolta noduli mamari au fe-meile care nu au copii, cele care nu au alăptat, cele cu ciclu menstrual neregulat, cât și cele la care există o predispoziție familială pentru această afecțiune.

Nodulii se simt la o palpare corectă a sânului și prezența lor este însoțită și de simptome precum dureri locale, senzație de tensiune, prurit. Sunt însă femei care nu prezintă niciun simptom sau în cazul cărora nodulii sunt depistați abia la efectuarea unei mamografii.

Nodulii pot fi, de fapt, chisturi, papiloame sau abcese mamare, necroza țesutului gras. Cea mai frecventă cauză a nodulilor sunt chisturile. Au formă rotundă, conținut lichid și consistență elastică. Prezintă mobilitate față de țesuturile înconjurătoare (caracteristică esențială care îi deosebește de nodulii maligni).

Aspect de nodul are și ectazia (înfundarea) canalelor mamare. Acestea se dilată anormal, apoi se înfundă și se inflamează. Zona este dureroasă, iar prin mamelon iese un lichid colorat. Tratamentul este medicamentos.

Necroza de grăsime, care arată, de asemenea, precum un nodul, apare mai ales în cazul femeilor obeze cu sâni foarte mari. Uneori, la nivelul pielii în dreptul nodului apare și o vânătaie.

Spre deosebire, nodulii canceroși sunt slab determinați, fixați de piele și determină denivelări ale acesteia. Dezvoltarea este lentă și lipsită de o simptomatologie adecvată. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.2817 secunde