Cum alegem lentilele de ochelari potrivite

2852
Cum alegem lentilele de ochelari potrivite - fondlentile-1377284970.jpg

Articole de la același autor

Dacă ramele de ochelari conturează privirea și oferă personalitate expresiei, lentilele asigură confort și claritate vederii. De aceea, alegerea lor trebuie să fie una atentă și conformă diagnosticului și prescripției.

Opticianul la care apelați vă poate recomanda tipul de lentilă și modelul, astfel încât acestea să acopere necesitățile medicale ale fiecărui pacient în parte.

Varietatea, cuvântul de ordine

Fie că vorbim de lentile care corectează o singură problemă, fie că vorbim de cele care pot fi utilizate pentru mai multe activități, dezvolta-rea acestui domeniu a dus la îmbogățirea pieței cu o serie de produse care ameliorează toate problemele de vedere, indiferent de vârstă și afecțiuni. Optometristul Cristina Romilă, din cadrul cabinetului de optică medicală Ana Optic, ne explică modul în care putem face alegerea potrivită atunci când avem nevoie de o pereche de ochelari.

Lentilele monofocale sunt destinate corecției fie pentru vederea de aproape, fie pentru vederea la distanță. Lentilele monofocale sunt pentru corectarea unei singure probleme a vederii. Întreaga lentilă realizează corecția doar a unui viciu de refracție, cum ar fi miopie sau hipermetropie.

Lentilele multifocale corectează mai multe probleme ale vederii cum sunt presbiopia și hipermetropia. Lentilele multifocale sunt de mai multe tipuri și anume:lentilele bifocale sunt destinate corecției vederii de distanță și aproape, cu aceiași lentilă, iar delimitarea zonei de distanță de cea de aproape este clară, vizibilă. Segmentul pentru aproape, adică citit este confortabil, cu lungimea de 25 sau 28 mm.

Lentilele progresive sunt cele mai performante lentile pentru că asigură vedere clară la orice distanță (există zona vederii la distanță, la semi-distanță și pentru vederea de aproape), fără delimitare vizibilă a acestor zone (estetice), nu trădează vârsta purtătorului și se pot monta pe orice ramă, oferind o mare libertate de mișcare.

Lentilele degresive (progresive de interior) sunt lentile pentru lucru și birou, nu pot fi purtate pe stradă. Ele asigură o vedere confortabilă atât pentru aproape cât și pentru vederea intermediară.

Din punct de vedere al materialului din care sunt confecționate, lentilele pot fi:

l Lentilele minerale, adică de sticlă ce sunt recomandate pentru anumite activități, mai ales pentru cele care se desfășoară la temperaturi ridicate (sudură, topitorii) sau în mediu cu mult praf (nu se zgârie) dar se sparg ușor, sunt mai grele decât orice alte lentile și se pot monta doar pe rame întregi.

l Lentilele organice de plastic sunt cu până la 50% mai ușoare decât lentilele minerale, oferă protecție împotriva radiațiilor UV, sunt rezistente la șocuri și se pot monta pe orice ramă. Prin tratamente de durificare ele își măresc rezistența la zgârieturi. Sunt considerate mai bune decât lentilele de sticlă deoarece sunt mai ușoare, se sparg mai greu și în cazul în care se sparg, nu taie ca sticla.

l Lentilele din polycarbonat sunt rezistente la impact și sunt recomandate pentru activități sportive, copiilor, pentru un stil de viață activ, sunt incasabile, sunt foarte ușoare și elastice. Sunt mai subțiri cu 25% decât lentilele organice și sunt recomandate pentru rame cu șurub, capse și fir.

Pentru persoane cu dioptrii mai mari sunt disponibile lentile cu indici mari de refracție (ex. 1.6 1.67 1.74 pentru lentile organice și 1.8 1.9 pentru lentile minerale) rezultând lentile mai ușoare, lentile cu o claritate îmbunătățită, lentile mai subțiri, mai estetice și mai durabile în timp. Materialele din care sunt fabricate lentilele subțiate, sunt mai durabile și mai flexibile, putând fi montate pe orice tip de ochelar, ramă de vedere sau ramă de soare.

l Lentilele fotocromatice (heliomate) își schimbă culoarea în funcție de intensitatea luminii la care se află. Se pot închide până la 70- 80% pentru a proteja ochii de soare și devin transparente în lumina artificială a încăperilor.

l Lentilele polarizante sunt lentile de soare ce blochează lumina reflectată de suprafețe orizontale (recomandate șoferilor și practicanților de sporturi în aer liber).

l Lentilele cu filtre speciale pentru calculator au rolul de a elimina componenta albastră a radiației luminoase, optimizând contrastul imaginii și sporind confortul vizual. Filtrele speciale sunt disponibile în diferite nuanțe (protecția este aceeași, culoarea se alege în funcție de culoarea ramei - criteriul este pur estetic): verde deschis, verde degrade, maro deschis, albastru-gri deschis. Beneficiile filtrelor speciale pot fi optimizate prin aplicarea tratamentelor anti-reflex.

Tratamente pentru lentile

Lentilele beneficiază de tratament de durificare ce mărește rezistența la zgârieturi, hidrofob. Adică apa alunecă fără să lase pete și se dezaburesc mai repede când ajung la temperatura camerei sau antistatic nu permit prafului să se așeze pe lentilă. În plus, lentilele au tratamentul anti-reflex, care înlătură reflexiile multiple ale luminii asupra ochiului.

În funcție de prescrispție, ramă și necesități putem alege ochelarii perfecți, spune specialistul.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Sâmbătă, 24 August 2013
Stire din Sănătate : Teste pentru infecții, la Euromaterna
Pagina a fost generata in 1.626 secunde