Cum ajung turiștii să își petreacă vacanța pe patul de spital

361
Cum ajung turiștii să își petreacă vacanța pe patul de spital - bolnavineurologie71344442183-1344459371.jpg
Un concediu la mare se poate transforma într-un adevărat coșmar pentru cei care nu mai țin cont de sfaturile medicilor atunci când ajung pe litoral. Orele în șir petrecute pe plajă în soarele arzător, prea mult alcool, alimentația scăpată de sub control

și întreruperea medicației îi trimit pe unii dintre turiști direct pe paturile de spital, de cele mai multe ori, după ce suferă accidente vasculare.

Medicii de la Secția de Neuro-logie a Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța sunt asaltați, mai ales în week-end, de pacienți care au suferit accidente vasculare. Saloanele secției sunt pline până la refuz, iar cadrele medicale spun că principalul vinovat este căldura extremă.

Canicula a crescut numărul accidentelor vasculare hemoragice

Chiar dacă expunerea excesivă la temperaturile înalte nu este considerată, în mod normal, un factor de risc în accidentul vascular, căldura excesivă poate favoriza infarctul cerebral, am aflat de la dr. Anca Hâncu, șeful secției de Neurologie a Spitalului Jude-țean. Medicul a declarat, ieri, în cadrul unei conferințe de presă, că accidentele vasculare cerebrale au crescut cu zece procente în ultima lună. "Numărul accidentelor vascu-lare hemoragice a crescut în ultimele patru săptămâni, când soarele a fost mai puternic decât de obicei. Dacă în mod normal, 20 la sută dintre accidentele vascu-lare sunt hemoragice și restul sunt ischemice, acum, numărul acci-dentelor hemoragice este mai mare cu 10%", a spus dr. Hâncu. Me-dicul a explicat că temperaturile ridicate pot duce la o hemocon-centrare, mai ales la cei care nu consumă des-tule lichide, ce favo-rizează infarctul cerebral. Pe de altă parte, căldura declanșează și o vasodilatație care, în cazul hipertensivilor care întrerup tratamen-tul medicamentos, poa-te provoca hemoragia cerebrală.

Am stat de vorbă și cu dr. Ildiko Toldișan, medic primar în cadrul secției de Neurologie, care ne-a confirmat faptul că hipertensiu-nea este prima cauză a accidentelor vascu-lare. "Căldura mare favorizează dilatarea vaselor, de aceea acci-dentele vasculare cerebrale sunt mai frecvente acum decât în pe-rioada de iarnă", a spus neurologul.

Regimul alimentar

și medicația ar trebui respectate și în vacanță

Printre zecile de pacienți care se prezintă săptămânal la Spitalul de Urgență cu probleme neurolo-gice, medicii tratează atât con-stănțeni, cât și turiști veniți pe litoral, care au deja probleme cu sănătatea, dar odată ajunși pe plajă, nu mai țin cont de sfaturile medicilor. "Oamenii merg la mare, stau în soarele arzător și consumă alcool în exces, întrerup medicația și de aceea crește tensiunea arterială și scade sau crește fluiditatea sângelui. Totodată, diabeticii aflați în vacanță nu mai țin regim alimentar și mănâncă pe unde apucă, iar glicemia variază. Diabe-tul este un important factor de risc pentru circulația cerebrală. O altă cauză a accidentelor vasculare ar fi și oboseala excesivă, deoarece unii turiști vor să profite cât mai mult de vacanță și ajung să doarmă doar 2 - 3 ore pe noapte, în loc de 7 - 8 ore, cât ar fi normal", a precizat dr. Anca Hâncu.

Potrivit neurologului, toți acești co-factori de risc contribuie la declanșarea accidentelor cere-brale acute, ischemice sau hemo-ragice, iar vacanța de vis a turiștilor ajunge să se transforme într-un coșmar.

"Bolnavii vascular nu au ce căuta la mare în această perioadă"

Șeful Secției de Neurologie a ținut să precizeze că persoanele care se știu cu probleme vasculare nici măcar nu ar trebui să își planifice concediul la mare în vârf de sezon, pentru a evita orice risc asupra sănătății. "Bolnavii vascular practic nu au ce căuta la mare în lunile iulie și august, când se înregistrează cele mai înalte temperaturi. Ei pot veni pe litoral, dar la început sau la final de sezon, nu în mijlocul verii", a menționat dr. Hâncu.

Persoanele cu probleme medi-cale, care se află deja pe litoral, sunt sfătuite de medicul neurolog să se hidrateze în fiecare zi cu minim 2,5 litri de lichide, să se expună la soare doar dimineață, până în ora 10.00, și seara, după ora 18.00 și să țină cont de regimul alimentar, în funcție de bolile de care suferă. "Alimentația trebuie să fie rațională, hipertensivii trebuie să mănânce în continuare fără sare, diabeticii să consume puține glucide și cei cu colesterolul crescut, să își mențină regimul hipolipidic", a spus medicul. De asemenea, odihna și continuarea tratamentului medicamentos sunt esențiale pentru a avea un concediu liniștit.

De ce este accidentul hemoragic mai grav decât cel ischemic

Dr. Hâncu a explicat că acci-dentul cerebral presupune o ruptură vasculară în urma căruia sângele invadează creierul. "Dacă vasul de sânge se rupe într-o zonă motorie, bolnavul va avea un deficit motor major, dacă este în zona centrului limbajului, va fi afectată vorbirea, dar poate fi afectată și respirația sau deglutiția. În schimb, la accidentul ischemic se creează un cheag de sânge care stagnează și oprește circulația sângelui, zona nu mai este vascularizată și atunci apare infarctul cerebral", a afirmat neurologul. Potrivit dr. Anca Hâncu, ambele patologii pot fi declanșate de expunerea îndelungată la soare puternic, alături de factorii de risc menționați mai sus.

Dr. Ildiko Toldișan ne-a relatat pericolele la care sunt expuși pacienții cu accidente vasculare. "Riscurile bolnavilor sunt să rămână dependenți de alte persoane pentru tot restul vieții, să rămână paralizați, cu tulburări de limbaj sau de înghițire. Cazurile grave sunt și principala cauză de deces în neurologie", a adăugat dr. Toldișan. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.0138 secunde