Cum aduce ergoterapia zâmbetul pe chipul bolnavului de artroză

494
Cum aduce ergoterapia zâmbetul  pe chipul bolnavului de artroză - cumaduceergoterapiadriliescumada-1416502181.jpg

Articole de la același autor

Reumatismul degenerativ sau artroza, cum mai este cunoscut, este cea mai frecvent întâlnită afecțiune articulară. Pentru pacientul diagnosticat cu această boală, desfășurarea banalelor activități cotidiene, a celor din gospodărie, pentru îngrijirea proprie, ridică probleme. Cum s-ar putea altfel, când bolnavul resimte dureri și înțepenirea articulațiilor la orice mișcare, iar în stadiile mai grave ale artrozei, poziția oaselor se poate modifica.

Asistența medicală în cazul acestei afecțiuni este complexă; trebuie aplicată de o echipă interdisciplinară și are drept obiective: reducerea durerilor, îmbunătă-țirea funcționalității și diminuarea dizabi-lităților. De un real ajutor, a menționat dr. Mădălina Iliescu, coordonator AquaReca, este ergoterapia (terapia ocupațională ori prin muncă). "În managementul bolii artrozice, similar bolii cronice, ergoterapia se definește prin performarea științifică, strict monitorizată a diferitelor tipuri de activități care asigură reducerea disfunc-ționalităților. Pentru oricare pacient artrozic inclus într-un program de recuperare funcțională ergoterapeutul (unul dintre membrii echipei medicale) trebuie să evalueze ariile, componentele și contextul performanțelor sistemului neuro-mio-artrokinetic. Ergoterapeutul trebuie să cunoască și principiile pentru adaptarea activităților de zi cu zi și să deprindă pacientul cu modul în care își protejează articulațiile, își limitează durerea cu conservarea energiei. Toate tehnicile aplicate asigură o mai mare independență funcțională", a explicat dr. Iliescu.

Altfel spus, bolnavul este sfătuit ce activități poate face, cum să-și valorifice resursele personale, astfel încât să desfășoare o viață cât mai aproape de normal. De menționat că ergoterapia influen-țează în bine psihicul bolnavului, care nu se mai percepe ca pe o povară pentru cei dragi, iar ergoterapeutul îi stimulează pacientului sentimentul că poate găsi soluții pentru depășirea obstacolelor.

"Deși nu există studii controlate pentru aspectele diferite pe care le implică terapia ocupațională performată în boala artrozică, practica medicală a dovedit eficacitatea acestora. Până în prezent, cercetările în domeniu au evidențiat modul în care pacientul artrozic a devenit mai activ și mai responsabil pentru autoîngrijirea sa, cu implicarea directă în costurile vieții cotidiene în condițiile unei calități superioare a vieții", a concluzionat Mădălina Iliescu.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 30 Aprilie 2013
Stire din Sănătate : Osteoporoza, "hoțul ascuns"
Pagina a fost generata in 0.6073 secunde