Cu traumele dentare nu-i de glumit! Mergeți la medic!

257
Cu traumele dentare nu-i de glumit! Mergeți la medic! - fondtraumedentare2-1643379156.jpg

Articole de la același autor

De cele mai multe ori, lovirea gurii și traumele dentare reprezintă o situație destul de des întâlnită în cabinetele medicilor dentiști. Totuși, cele mai frecvente cazuri sunt în timpul copilăriei și al adolescenței, deși poate apărea și la adulți. De fapt, după carii, este al doilea motiv pentru consultația dentară.

Ce sunt aceste traume dentare? Potrivit dr. Corina Stan, este vorba despre o leziune a dinților și a țesuturilor care îi înconjoară ca urmare a unui impact sau a unei lovituri. Din păcate, acest lucru generează probleme estetice, de mestecare și de vorbire. Ca urmare, acționarea urgentă și cu determinare îmbunătățește prognosticul situației, altfel veți avea de suferit.

„De exemplu, o lovitură la nivelul gurii care provoacă traume dentare se poate întâmpla oricând și la orice vârstă, dar există o serie de factori ce cresc frecvența în anumite circumstanțe. Unele dintre acestea sunt legate de primii pași ai copilului, care, când învață să se miște singur, nu își stăpânește pe deplin echilibrul și căderile sunt frecvente. În astfel de situații, împiedicarea de mobilier, covoare sau alte obiecte și căderea pot provoca traume dentare. Alteori, joaca, aruncatul obiectelor, căzăturile din leagăn, de pe biciclete, patine duc la aceste probleme. La fel se întâmplă și în cazul practicării unor sporturi, în special a celor de contact, predispune la leziuni ale dinților. Desigur, și accidentele auto sunt o cauză care pot duce la traume dentare la orice vârstă, la fel ca și loviturile în gură, și ele pot provoca traume dentare. De asemenea, pacienții care au probleme de mobilitate, epilepsie sau hiperactivitate prezintă un risc mai mare de a-și lovi gura”, a explicat medicul.

Bineînțeles, unele afecțiuni ale gurii fac ca unele persoane să fie mai expuse riscului de a-și răni dinții atunci când suferă o lovitură. Totodată, anumite malocluzii, care expun incisivii superiori ca urmare a suptului degetelor, utilizării prelungite a suzetei sau a biberonului sau respirației pe gură, favorizează deteriorarea mai frecventă a dinților.

De reținut, traumatismele dentare se pot manifesta în moduri diferite, pot afecta mai multe țesuturi și pot avea diverse grade de severitate. În plus, dinții traumatizați pot fi temporari sau permanenți. De aceea, tratamentul diferă de la o persoană la alta. În funcție de țesuturile afectate, se pot distinge mai multe tipuri de fracturi ale coroanei, și aici amintim traumatismul radicular. Practic, zona rădăcinii dintelui care se află în os este compromisă. Înainte de orice, cel mai bine este să mergeți la dentist cât mai urgent posibil, întrucât tratarea imediată a leziunilor îmbunătățește foarte mult prognosticul și favorizează succesul abordărilor. Specialistul va examina și palpa zona afectată, va face radiografii, va evalua țesuturile moi și dure, va analiza mobilitatea dinților și vitalitatea lor și va determina cel mai bun tratament pentru fiecare caz în parte.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.6364 secunde