Cu EKG-ul în buzunar la donarea de sânge

526
Cu EKG-ul în buzunar la donarea de sânge - donaresangemangalia-1315946447.jpg
Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanța și Primăria Mangalia organizează, mâine, o nouă sesiune de recoltare mobilă de sânge. Cei care sunt interesați să doneze, salvând astfel vieți, sunt așteptați la Spitalul Municipal Mangalia, între orele 8.30 și 14.30.
Dr. Alina Dobrotă, directorul CRTS Constanța, a afirmat că pot dona cei cu vârste cuprinse între 18 și 65 de ani, cu o greutate de peste 50 de kilograme și o stare generală de sănătate bună. De asemenea, este important ca donatorii să nu consume alcool cu 48 de ore înainte de donare. Persoanele de peste 50 de ani, care nu au donat sânge în ultimii doi ani, sunt rugați să aibă asupra lor EKG-ul și adeverința de la medicul de familie, din care să reiasă dacă sunt în evidență cu boli cardiovasculare și cronice. De asemenea, donatorii trebuie să aibă asupra lor un act de identitate.
Conform HG 1364/2006, donatorii pot beneficia de șapte tichete de masă pentru produse alimentare, o zi liberă de la locul de muncă în ziua donării sau o zi scutire de la frecvență, în cazul elevilor, studenților și militarilor, decontarea cheltuielilor de transport pentru cei cu domiciliul în altă localitate decât cel înscris în actul de identitate.
Potrivit medicului, înaintea donării este recomandat să se consume cel puțin jumătate de litru de lichide fără acid și fără alcool, iar micul dejun trebuie să fie fără grăsimi animale, fără mezeluri, brânzeturi sau ouă. De exemplu, se pot consuma o banană, un covrig, o cafea, dar fără țigară.
Nu pot dona, însă, persoanele care au participat la sesiunea anterioară de donare mobilă, din 18 august, întrucât trebuie să aștepte minimum două luni pentru o nouă donare.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Miercuri, 14 Septembrie 2011
Stire din Sănătate : Alergia la soia
Marţi, 13 Septembrie 2011
Stire din Sănătate : Lunea suntem în depresie
Pagina a fost generata in 1.9348 secunde