Creștere alarmantă a tentativelor de sinucidere

4406
Creștere alarmantă a tentativelor de sinucidere - d9020d9a5ca6747225528d00572ac845.jpg
Medicii Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Constanța se confruntă în ultima vreme cu o creștere alarmantă a numărului pacienților care au nevoie de îngrijiri de specialitate după ce încearcă să-și pună capăt vieții. Astfel, pe cele două secții de boli interne sunt internați, zilnic, doi sau trei pacienți care au înghițit medicamente, înălbitor sau lichid de frână.

Greutățile financiare, decepțiile în dragoste sau dezechilibrul emoțional îi împing pe constănțeni la gestul extrem de a încerca să-și pună capăt vieții. Potrivit dr. Florian Stoian, medic primar boli interne și purtător de cuvânt al SCJU Constanța, în ultimele trei săptămâni, aproximativ 30 de persoane au ajuns la spital cu intoxicații medicamentoase, de etilenglicol (cunoscut ca antigel) sau cauzate de ingerarea de înălbitor. "Avem foarte mulți pacienți cu intoxicații, fie că este vorba de medicamente sau alte substanțe. Probabil este de vină viața grea pe care o au. Ultimul caz este o fată din Năvodari, de 17 ani, pentru salvarea căreia s-a dus o luptă teribilă. Adolescenta a ingerat 60 de tablete de pastiflora, un medicament homeopat folosit pentru calmare și 10 aspirine. A ajuns la spital, luni noapte, în stare gravă, cu tahicardie și ataxie (n.r. incapacitatea de a-și coordona mișcările), iar în timpul nopții a făcut trei crize convulsive extrem de puternice. Specialiștii de la Terapie Intensivă, Neurologie și Medicală II au muncit în echipă pentru a-i salva viața", a afirmat dr. Florian Stoian. Polițiștii din Năvodari nu au fost sesizați cu privire la tentativa de sinucidere a adolescentei.

Aspirina și extraveralul, "preferate" de sinucigași
Potrivit specialistului, persoanele care intenționează să-și pună capăt vieții înghit, în general, medicamente pe care le au la îndemână, fie pentru că pot fi cumpărate din farmacii fără rețete, fie pentru că sunt utilizate în tratamentul unor rude bolnave. "Avem pacienți care au ingerat aspirină, ranitidină, dar și extraveral sau carbamazepină, medicament pentru tratarea epilepsiei", a adăugat medicul.
Consecințele unei intoxicații medicamentoase depind de numeroși factori, printre care tipul substanței farmaceutice ingerate, cantitatea, timpul scurs până la intervenția specialiștilor, dar și de vârsta și starea de sănătatea a pacientului. Primul ajutor trebuie acordat persoanei care a înghițit voluntar sau involuntar medica-mente în cel mai scurt timp. Potrivit medicilor, pacientul trebuie așezat pe laterală, pentru a se evita riscul de asfixiere, trebuie efectuat masaj cardiac și respirație gură la gură în caz de stop respirator și solicitată ambulanța. Este important, de asemenea, ca rudele pacientului să spună specialiștilor tipul de medicamente ingerate.

A confundat apa minerală cu lichidul de frână
Printre cei internați în SCJU Constanța cu intoxicații se numără și constănțeni care au ingerat substanțele toxice din neatenție. Este cazul unui bărbat de 30 de ani, internat pe Secția de Nefrologie după ce a ingerat lichid de frână. El le-a spus medi-cilor că produsul se afla într-o sticlă de apă minerală și l-a băut din greșeală. "Pacientul a ajuns cu insuficiență renală acută și a necesitat dializă de urgență", a menționat dr. Stoian. Ambii pacienți se află, în continuare, sub supraveghere medicală. Medicii atrag atenția că orice intoxicație, chiar și cele care nu au consecințe grave, necesită un consult medical și o supraveghere de câteva zile.
Dr. Florian Stoian a mai spus că, în ultimele săptămâni, o creștere a numărului de pacienți s-a înregistrat și la nivelul secțiilor de Neurologie, Neurochirurgie și Pediatrie. "S-au prezentat foarte mulți bolnavi, printre care și copii, cu stări febrile, conjunctivite, insolații. Nu au fost turiști, ci localnici. Aglomerație foarte mare a fost la Urgența Pediatrie, unde au fost consultați și peste 100 de copii pe zi", a afirmat specialistul.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4194 secunde