Cazurile de tuberculoză rezistentă la tratamentul cu antibiotice, cazuri mortale, ating niveluri alarmante în anumite țări, necesitând tratamente din ce în ce mai complexe și mai costisitoare, se arată într-un nou studiu publicat astăzi de revista medicală britanică Lancet, informează Agerpres.ro.
Studiul a fost realizat pe opt țări (Estonia, Letonia, Peru, Filipine, Rusia, Africa de Sud, Coreea de Sud și Thailanda) pe perioada dintre 2005 și 2008. Conform acestui studiu, 43,7% dintre pacienții bolnavi de tuberculoză nu au reacționat la medicamente puternice ce le-au fost administrate după eșecul unei prime medicații standard.
Rata îmbolnăvirilor de tuberculoză multirezistentă (TB-MR) este cu mult superioară celei avansate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), de aproximativ 5%, pentru perioada asupra căreia s-a desfășurat studiul. Și mai grav decât atât, rata îmbolnăvirilor de tuberculoză ultrarezistentă (TB-UR), o formă ce răspunde la un număr infim dintre medicamentele puternice concepute împotriva tuberculozei, și nu răspunde niciodată la medicația standard, atinge 6,7% dintre cazurile de îmbolnăvire în țările studiate.
Aproximativ 8,8 milioane de persoane s-au îmbolnăvit de tuberculoză în anul 2010, iar dintre acestea 1,4 milioane și-au pierdut viața, conform OMS care estimează că în acest an aproximativ 500.000 de pacienți au dezvoltat forme multirezistente de tuberculoză, dintre care 150.000 au decedat.