Copilul tău suferă de ADHD? Tratează-l din timp!

637
Copilul tău suferă de ADHD? Tratează-l din timp! - adhddeficitdeatentie-1349796752.jpg
ADHD - sau deficitul de atenție - este o tulburare comportamentală care afectează mai ales copiii și se manifestă prin imposibilitatea acestora de a se concentra asupra unei anumite acțiuni. ADHD reprezintă principalul motiv de eșec școlar, situație care poate culmina cu abandonul studiilor. 

ADHD este o condiție neurobiologică a creierului, o stare ce apare în principiu pe fond genetic. Această afecțiune se poate manifesta la preșcolari, școlari și adolescenți. Există două categorii de simptome care anunță predispoziția către această afecțiune: lipsa de atenție și hiperactivitatea.

În aceste condiții, boala trebuie tratată din timp, deoarece atenția reprezintă principalul instrument care stă la baza gândirii și a tuturor proceselor psihice, iar dacă acest proces este depreciat, apar probleme în toate procesele școlare. De asemenea, copilul care ignoră detaliile, greșește din neglijență, își menține cu greutate concentrarea la lucru sau la joacă, pare să nu asculte atunci când cineva i se adresează direct, are dificultăți în a-și organiza sarcinile, evită activitățile care necesită efort intelectual susținut sau uită destul de repede ce are de făcut, prezintă semnele deficitului de atenție.

"Cu cât este depistată din timp, cu atât mai mult această afecțiune are șanse mari de a fi tratată rapid. Între 5% și 8% dintre cazurile de ADHD sunt depistate în clasa I, motivul fiind acela că, odată cu începerea școlii, sunt antrenate procesele comunicaționale și educaționale care solicită atenția școlarului.De cele mai multe ori, un copil hiperactiv, neatent și neastâmpărat este etichetat ca fiind lipsit de educație. Pe fondul acestui aspect, părinții sunt cei care sunt învinovățiți sau se învinovățesc, considerând că nu au acordat destul timp pentru educația copilului. De aceea, este foarte important de conștientizat că, atunci când vorbim despre ADHD, nimeni nu poate fi învinovățit pentru comportamentul copilului", a declarat, pentru "Cuget Liber", dr. Gina Goleșteanu, medic primar Psihiatrie Infantilă, coordonator al Centrului de Sănătate Mentală Copii și Adolescenți Constanța.

Este foarte important ca familia, educatorul, psihologul, în momentul în care observă la un copil stări de neatenție, neastâmpăr, iritabilitate, hiperactivitate, să știe că trebuie să-l refere unui specialist în psihiatria infantilă, pentru că acesta va discerne cauza bolii și va aplica psihoterapia.

"ADHD este o afecțiune perfect tratabilă, iar succesul este înregistrat doar dacă tratamentul se aplică simultan și la școală și acasă. De asemenea, copilul trebuie monitorizat permanent. Cu cât boala este tratată mai repede, cu atât este mai puțin costisitor pentru familie. Depistată din timp, boala poate fi tratată în cel mult șase luni. După acest interval de timp, copilul își reia traiectoria ascendentă a performanțelor școlare. Copiii afectați de ADHD sunt perfect educabili, dar într-o măsură specifică. De aceea, mediul în care se dezvoltă copilul, cadrele didactice, părinții, toți cei din anturajul copilului, trebuie să învețe să se adapteze stilului lor de a percepe lucrurile și de a învăța. Tratamentul precoce este mai ieftin, logic și împiedică apariția problemelor psihiatrice de natură adultă", a completat dr. Gina Goleșteanu.

În aceste condiții, psihiatrul Gina Goleșteanu vede o necesitate în introducerea examenului psihologic pentru copiii care intră în clasa zero. În jur de 50-60% dintre copiii afectați devin adulți afectați, motiv pentru care, cu cât este depistată la o vârstă mai fragedă, cu atât boala are șanse mari de a fi tratată rapid și eficient.

Cum este tratat deficitul de atenție?

La începutul anului 2011, a fost încheiat un parteneriat la nivel național între Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului (ECTS) și Centrul Național de Sănătate Mentală și Luptă Antidrog (CNSMLA), sub sloganul "Acceptă-mă. Înțelege-mă. Învață-mă." Acest centru funcționează de doi ani în Constanța și are în vedere instruirea învățătorilor, a psihologilor școlari, a profesorilor, cu privire la formarea unei echipe coordonate de un psihoterapeut, din care să facă parte familia, consilierii școlari, educatorii, învățătorii și chiar autoritățile locale.

Important de știut este faptul că tratamentul împotriva ADHD constă în ședințe de instruire și psihoterapie, respectiv adoptarea unor măsuri specifice de natură psiho-pedagogică și comportamentală. Accentul nu cade pe medicamentație, ci pe constituirea unei echipe în cadrul căreia terapia necesară să fie coordonată de către medicul neuropsihiatru.

În aceste condiții, părinții și cadrele didactice trebuie să învețe să evite prejudecata de a merge la medicul psihiatru, pentru că, în interiorul acestei echipe, familiile vor beneficia de psiho-educație aplicată pe necesitățile copiilor care suferă de ADHD, iar cadrele didactice și consilierii școlari vor fi instruiți psiho-pedagogic pentru ca, alături de părinți, să îi ajute pe cei mici să treacă peste această afecțiune.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Miercuri, 10 Octombrie 2012
Stire din Sănătate : "Împreună pentru sănătatea sânului"
Miercuri, 10 Octombrie 2012
Stire din Sănătate : Nou-născuți abandonați în spital
Miercuri, 10 Octombrie 2012
Stire din Sănătate : Taxa pentru rezidențiat a fost redusă
Marţi, 09 Octombrie 2012
Stire din Sănătate : Taxa pentru rezidențiat a fost redusă
Marţi, 09 Octombrie 2012
Stire din Sănătate : Așa va arăta omul peste o mie de ani!
Pagina a fost generata in 1.4343 secunde