Copilul somnambul? Iată ce spune doctorul

426
Copilul somnambul? Iată ce spune doctorul - fverapallcopil-1384793764.jpg

Articole de la același autor

Cât este normal să doarmă copilul meu? De ce se ridică în somn și țipă? Cum pot să-l ajut să nu mai ude patul noaptea? - sunt doar câteva dintre întrebările pe care la au părinții referitor la problemele de somn ale copiilor lor.

Un somn odihnitor este esențial pentru o stare de sănătate bună a organismului. Asemenea adulților, și copiii se resimt în urma unui somn agitat și, mai ales, pot suferi de diverse tulburări ale somnului.

"Somnul nu reprezintă doar o întrerupere a vieții de zi. Este o stare activă, fiind esențial pentru refacerea corpului și a creierului. Sunt cunos-cute aproximativ 84 de tulburări ale somnului, care pot afecta sănătatea și calitatea vieții. Lista include dificultăți de adormire, treziri nocturne, somnolență diurnă, tulburări respi-ratorii, tulburări musculare, coșmaruri etc. Iar tulburările de somn trebuie să constituie un semnal de alarmă", a atras atenția dr. Eniko Vera Pall, medic specialist pneumologic.

Printre tulburările de somn întâl-nite frecvent în rândul copiilor, men-ționăm în rândurile următoare o listă pusă la dispoziție de medicul pneumolog:

l Somnambulismul

"Episoadele tipice implică doar ridicatul în șezut, în pat. Însă unii copii merg în somn și uneori se comportă ca și cum ar dori să evadeze. Somnambulismul este mai frecvent la copiii cu vârste între 4 și 8 ani. Apare în timpul somnului profund; de obicei, aceste tulburări sunt inofensive și nu necesită tratament medicamentos", a explicat dr. Vera Pall. Ar trebui, totuși, luate niște măsuri de precauție pentru a preveni accidentarea copiilor.

l Pavorul nocturn

Referitor la această tulburare, pneumologul a explicat: "Copiii se ridică în șezut și țipă, transpiră, sunt congestionați la față, dar nu sunt conștienți. Încercarea de a-i liniști nu are efect. Dacă se trezesc, sunt confuzi și dezorientați. Dimineață nu își pot aminti nimic din cele întâmplate. Pavorul nocturn apare de obicei între vârstele 4 - 12 ani. Părinții pot doar să stea lângă ei și să-i asigure că totul este în regulă. Crizele acestea scad ca frecvență pe măsură ce copiii cresc".

l Coșmarurile

Acestea apar spre dimineață, în perioada somnului cu vise. "Sunt mai frecvente între 3 și 6 ani, apoi frecvența lor scade", a precizat medicul.

l Enurezisul nocturn

Unul din trei copii, în vârstă de 4 ani, încă udă patul noaptea în somn. Specialiștii în somn consideră enurezisul o tulburare dacă apare după vârsta de 5 ani. Totuși, unul din zece copii, în vârstă de 6 ani, și unul din 20 de copii, în vârstă de 10 ani, continuă să ude patul noaptea, uneori. "Enurezisul adesea dispare de la sine, de-a lungul timpului. Asta nu înseamnă că trebuie ignorat! Medicul de familie, pediatrul sau specialistul în somn vor investiga o posibilă tulburare medicală și vor sugera câteva strategii compor-tamentale", a subliniat dr. Pall.

l Legănatul capului

și al corpului

Adesea, copiii execută anumite mișcări ritmice înainte de somn, mișcări care au un efect de liniștire, a arătat medicul. Aceste mișcări au tendința să dispară până la vârsta de patru ani.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 16 Noiembrie 2013
Stire din Sănătate : De ce e bine să cânte copilul la pian
Pagina a fost generata in 0.5955 secunde