Copilăria nu trebuie să fie umbrită de diabet

4507
Copilăria nu trebuie să fie umbrită de diabet - 82473840ac20e0aaecf29c79b1ae8477.jpg
Tratamentul copiilor și adolescenților diagnosticați cu diabet, în special dacă sunt insulino-dependenți, impune un stil de viață ce trebuie respectat cu strictețe de toți membrii familiei. Căci, după cum au atras atenția medicii în nenumărate rânduri, diabetul este o boală de familie.

Diagnosticul de diabet zaharat insulino-dependent pare mai greu de îndurat când este vorba de un copil. În județul nostru sunt înregistrați 54 de minori cu această afecțiune.
Dr. Cristina Mihai, medic pediatru cu specializare în diabet, boli de nutriție și metabolism, din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța, spune însă că boala poate fi abordată cu optimism și încredere, atât timp cât părinții înțeleg diagnosticul, importanța respectării programului de injecții cu insulină și dozării.
"Diabetul zaharat de tip 1, insulino-dependent, este determinat de un proces autoimun, prin care pancreasul nu mai produce insulina, hormonul care ajută celulele din organism să folosească zahărul din sânge. Celulele organismului au nevoie de glucoză pentru a funcționa, pentru a avea energie. Insulina, hormon secretat de celulele beta-pancreatice, ajută la intrarea glucozei în celule. În diabet nu se mai produce insulina, glucoza nu mai pătrunde în celule, iar ele rămân în deficit energetic", a descris specialistul afecțiunea.
Concret, deși numai pancreasul este bolnav, efectele deficitului de insulină se manifestă la nivelul întregului organism: pacienții cu diabet urinează des, chiar și în timpul nopții, sunt foarte însetați, în permanență obosiți, resimt o slăbiciune musculară, scădere în greutate etc.

Alegerea tipului de insulină indicat
În lipsa hormonului secretat de pancreas, bolnavilor trebuie să le fie administrată insulină. În cazul copiilor și adolescenților, insulinoterapia trebuie stabilită de medic în acord cu părintele, alegând forma de insulină și programul de dozare indicat pentru a menține glicemia în intervalul țintă (în cazul copiilor și tinerilor între 80-120 mg/dl).
Insulina poate fi: de tip rapidă analog, care este injectată înainte de masă, acționează în aproximativ 10-15 minute, iar efectul durează până la trei ore; de tip rapidă, care își începe acțiunea la aproximativ 15-30 de minute de la administrare, iar efectul durează până la patru - șase ore; insulina lentă, care își începe acțiunea după patru ore de la injectare, dar efectul durează 24 de ore. Dr. Cristina Mihai a arătat că, în asociere cu insulina rapidă, cea de tip lent reprezintă o parte componentă a tratamentului insulinic intensiv.
"Medicul vă va ajuta să vă decideți care formă de insulină și ce program se potrivesc mai bine. Tipul de insulină și programul pot fi modificate în timp pentru a satisface nevoile. Cel mai obișnuit tratament pentru copiii care sunt diagnosticați recent cu diabet folosește o combinație de insulină cu acțiune prelungită și una cu acțiune rapidă", a afirmat specialistul. Printre factorii care influențează modul de acțiune al insulinei se numără doza și locul injectării - insulina poate fi administrată în braț, picior sau fesă, alternativ, căci dacă este folosit mereu același loc de injectare se formează zone de lipodistrofie, iar absorbția nu mai este eficientă. Insulina poate fi administrată și de patru ori pe zi, în funcție de necesitățile organismului, de alimentație, de efortul fizic depus.
Totodată, părinții trebuie să supravegheze îndeaproape măsurarea glicemiei copilului diabetic, ba chiar până la vârsta adolescenței este indicat să efectueze ei măsurătoarea cu ajutorul glicometrului.

"Luna de miere" este scurtă
În numeroase cazuri, a subliniat dr. Cristina Minai, la câteva săptămâni de la inițierea tratamentului insulinic apare o așa numită "lună de miere", adică o perioadă, când celulele producătoare de insulină rămase restante la nivelul pancreasului încep să funcționeze. În acest interval va fi nevoie de o cantitate mică de insulină pentru acoperirea necesarului zilnic. Fenomenul durează însă între câteva săptămâni și un an, de unde și obligativitatea supravegherii de către un medic, pentru stabilirea noului dozaj.
Medicul a adăugat: "Tratamentul impune stabilirea unor standarde diferite de cele pentru adulți, deoarece copiii și tinerii diabetici au caracteristici și nevoi ce atrag după sine norme speciale. Spre exemplu, în stabilirea tratamentului insulinic se ține seama de caracteristicile grupei de vârstă, stadiul evolutiv al diabetului zaharat, structura familială. Raportarea numai la greutatea corporală este total incorectă și duce la apariția episoadelor hipoglicemice".

Acceptarea bolii de către familie - esențială
Familia are un rol deosebit de important în tratarea diabetului. "Esențială nu este atât starea materială a familiei, cât echilibrul ei, acceptarea bolii de către toți membrii familiei care trebuie să fie motivați și capabili să facă față exigențelor impuse de diabet", a precizat dr. Cristina Mihai. De altfel, a mai arătat specialistul, după o lună sau două de la debutul bolii, majoritatea copiilor și familiilor stăpânesc exigențele tratamentului, dar apar problemele psihologice de acceptare și adeziune la autocontrol și tratament. În astfel de momente, psihologul are un rol important.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3947 secunde