Copiii cu autism au nevoie de specialiști care să-i trateze

1641
Copiii cu autism au nevoie de specialiști care să-i trateze - 4452a20b72619243841d5680730ca02d.jpg
Înainte de anii 90, abia dacă se auzise de autism în țara noastră. În prezent însă, numărul copiilor depistați cu această boală teribilă este din ce în ce mai mare. Este un aspect pozitiv, atrag atenția specialiștii, având în vedere că, în trecut, copilașii cu autism erau catalogați în mod eronat drept "schizofrenici".
Cel puțin sunt diagnosticați corect. Iar acesta este primul pas pentru ca micuții cu autism să fie îngrijiți corespunzător. Mai trebuie, însă, să avem și specialiști pentru a-i trata.
Zilele acestea, psihologii de la Centrul Terapeutic "Marea Neagră" pentru Copiii cu Autism au ocazia să afle mai multe despre terapia comportamentală, folosită pentru tratarea autismului, de la un consultant din Statele Unite ale Americii. Bryan Lovelace predă la Universitatea North Texas, în cadrul departamentului de terapie comportamentală, și lucrează cu micuți și adolescenți cu autism în cadrul Denton State Supported Living Center. De ieri, consultantul asistă, timp de o săptămână, la ședințele terapeutice ținute în cadrul centrului și se va întâlni, de asemenea, cu părinții copiilor.

Trei psihologi români, interesați să fie acreditați
Într-o discuție purtată cu reporterii "Cuget Liber", Bryan Lovelace a afirmat că este prima dată când vizitează România. Mai mult, este prima dată când supervizează activitatea unor specialiști din afara SUA. "Am oferit consultanță în terapie comportamentală specialiștilor din Texas, din Dallas, numai de pe teritoriul SUA. Este pentru prima dată când vin în România. Ajut cât pot. Este bine că aveți resursele umane, oameni care sunt interesați de terapia comportamentală. Această terapie este recunoscută ca fiind eficientă și este bine că este folosită și la Constanța", a afirmat consultantul.
Pe de altă parte, după cum a admis atât specialistul din SUA, cât și dr. Cristina Gemănaru, șefa Centrului "Marea Neagră", o mare problemă în tratarea autismului, în țara noastră, o reprezintă lipsa specialiștilor. În prezent, în România sunt doar trei psihoterapeuți, specializați în această terapie, care au început demersurile pentru a fi acreditați internațional. Prea puțini, având în vedere numărul din ce în ce mai mare al copiilor care au nevoie de ajutor. Familiile reclamă, în nenumărate rânduri, că au probleme în găsirea unor terapeuți care să fie familiarizați cu metodele terapiei comportamentale, utilizată în tratarea autismului. Cei care îi ajută pe părinți să aplice terapia ABA la domiciliu sunt, în cele mai multe cazuri, studenți la psihologie, care nu sunt nici măcar inițiați în terapia ABA. Motiv pentru care pot face și greșeli.

Părinții trebuie să se implice în terapie
Pe lângă specialiști, un rol important în tratarea acestei afecțiuni îl au părinții. "Tratamentul nu se limitează doar la cabinetul specialistului, ci trebuie continuat și în alte medii. De exemplu, săptămâna aceasta lucrăm la culori. După ce pleacă de la centru, mama și tata trebuie să-l întrebe pe copil, în timp ce merg pe stradă sau acasă, ce culoare au obiectele din jur. Noțiunile le învață la centru, dar scopul nostru este să le folosească în viața de zi cu zi, în mod spontan. Iar noi nu putem să fim prezenți tot timpul. De aceea este nevoie de o implicare activă a părinților și inclusiv a cadrelor didactice", a explicat Bryan Lovelace.

"Există speranță!"
Acesta a fost mesajul pe care Bryan Lovelace l-a transmis constănțenilor cu copii diagnosticați cu autism. "Cel mai important aspect pe care oamenii trebuie să-l înțeleagă este că există speranță, atât în autism, cât și în alte boli neuropsihice. Copilul nu e «defect», poate învăța, iar situația lui se poate ameliora cu ajutorul terapiei comportamentale. Dar trebuie să lupți cu țipetele și împotrivirea lor, pentru a-i învăța tot ceea ce un copil normal știe. Astfel, când vor ajunge la maturitate, vor putea să comunice, să spună când se simt rău, să ceară ajutor. Iar acesta este țelul terapiei", a completat Lovelace.

Semnele autismului
Copilul cu autism nu vorbește până la 16 luni, nu arată cu degetul până la 18 luni. De asemenea, nu răspunde când este strigat, de altfel nu reacționează la niciun stimul. Nu se joacă, în schimb are o jucărie sau un obiect preferat, de care se atașează foarte mult. Totodată, copilul cu autism poate fi recunoscut după mersul pe vârfuri și după activitățile repetitive: deschide și închide, la nesfârșit, aceeași ușă sau își flutură mereu mâinile.
Terapia ABA le dă o șansă copiilor cu autism, spun psihologii. Folosită pentru prima dată în 1960, în SUA, această terapie presupune "instruirea" copilului, asistat de psihologi, pentru a deprinde și cele mai banale abilități. Tratamentul trebuie început cât mai devreme, de la trei - patru anișori, și realizat până la 40 de ore pe săptămână.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6463 secunde