Constănțenii pot dona sânge pentru pacienții bolnavi de leucemie

Luni, 12 Mai 2014, 17:55
133
Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanța organizează, astăzi, o sesiune mobilă de donare de sânge, la intrarea în City Park Mall, între orele 10.00 - 14.00. Această sesiune face parte din caravana "O șansă pentru viață", care va ajunge în 20 de orașe din România.


Sângele recoltat va fi folosit pentru pacienții cu arsuri grave sau cei care sunt supuși unor operații complexe, pentru bolnavii de leucemie și pentru victimele accidentelor rutiere. În Constanța, lunar, 1.800 de donatori sunt necesari pentru a acoperi nevoia de sânge. Prin cei 450 ml recoltați de la un singur donator, până la trei victime pot fi ajutate să se recupereze.


Toți constănțenii care îndeplinesc condițiile minime pentru a fi donator sunt așteptați să doneze sânge benevol în unitatea mobilă, care va fi amplasată la intrarea în City Park Mall. Orice donator trebuie să fie sănătos și să îndeplinească următoarele condiții: să aibă vârsta cuprinsă între18-60 ani, greutate între 50 - 100kg femeile și 60 - 100 kg bărbații, să nu fi suferit în ultimele luni intervenții stoma-tologice sau chirurgicale, să nu aibă/nu fi avut următoarele boli: hepatită (de orice tip), TBC, sifilis, malarie, epilepsie, bruceloză, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele, miopie peste (-) 4 dioptrii, iar femeile să nu fie însărcinate, în perioada de lăuzie sau în perioada menstruală.


Înainte de donare se recomandă consu-marea unei căni cu ceai sau cafea, un mic dejun puțin consistent (legume, fructe dar fără multe proteine și grăsimi). Nu se fumează înainte și după donare cu o oră.


În urma donării, sângele donatorului este împrospătat, imunitatea organismului crește, riscurile de paralizie și de accident vascular se reduc cu aproximativ 30%.


Pagina a fost generata in 0.322 secunde