Constănțencele seropozitive au șansa să aducă pe lume copii sănătoși

189
Constănțencele seropozitive au șansa să aducă pe lume copii sănătoși - fondcopiipretiosi-1384538470.jpg

Articole de la același autor

Deși societatea respinge ideea că persoanele seropozitive au aceleași drepturi ca o persoană sănătoasă, iată că, prin eforturile specialiștilor poate fi contrazisă. Dovada stă în numărul tot mai mare de copii sănătoși, născuți din părinți cu HIV, copii care au șansa unei vieți perfect normale. 20 de astfel de copii s-au născut în ultimele luni la Constanța, după ce mamele lor au intrat în programul de tratament și monitorizare pentru persoane seropozitive, singurul din țară de acest fel.

Programul "copii prețioși"

Față de alte afecțiuni care pot fi stăpânite cu succes prin tratament, infecția cu HIV este o luptă perma-nentă cu boala, spun specialiștii. Această afecțiune impune și foarte multe restricții, printre care și nașterea unui copil, mai ales atunci când mama nu urmează cu strictețe tratamentul care să țină boala în frâu. La Constanța, o mare parte dintre părinții care suferă de HIV au avut șansa să intre în cel mai amplu program de tratament, monitorizare și consiliere realizat de Fudația Baylor Constanța și susținută de Spitalul de Boli Infecțioase Constanța. "Tot mai mulți nou-născuți se adaugă în fiecare an pe lista beneficiarilor Fundației Baylor. Peste 20 de copii care provin din familii monitorizate de fundație s-au născut anul acesta în Spitalul de Urgență Constanța. Asta înseamnă că unul dintre părinți sau ambii sunt sero-pozitivi. În cazul în care viitoarea mamă este infectată HIV sarcina este monitorizată de echipa medicală a fundației, gravida primește tratament specific, iar copilul este adus pe lume doar prin operație de cezariană. În aceste condiții există peste 90% șanse ca bebelușul să fie sănătos. Nașterea normală poate duce la transmiterea infecției de la mamă la făt. Acești prunci sunt numiți de membrii fundației «Copii prețioși»", explică coordonatorul programului, Mihaela Bogdan, specialist în cadrul Fundației. Pe de altă parte, medicii infecționiști din cadrul Spitalului de Boli Infecțioase Constanța, susțin că, odată început tratamentul antiretroviral și menținut fără abatere pe tot parcursul sarcinii, șansele de a da naștere unui copil sănătos cresc. "Deși trebuie să fim extrem de tranșanți și să spunem că riscurile unei sarcini în cazul unei femei seropozitive sunt destul de mari, dacă pacienta vine la control și își respectă schema de tratament va putea să ducă sarcina la bun sfârșit. Noi mizăm însă pe faptul că decizia potrivită este luată după ce este verificată starea de sănătate a acesteia și care sunt posibilitățile în acest sens", a explicat dr. Sorin Rugină, medic specialist boli infec-țioase și epidemiologie, coordonator al Centrului regional de supraveghere și monitorizare a infecției HIV/SIDA Constanța.

Zeci de copii duc o viață normală

Cooperarea specialiștilor și grija lor pentru pacienți a făcut ca în ultimii ani, zeci de copii să se nască sănătoși și să nu mai poarte pe umeri boala cruntă de care suferă părinții lor. În prezent, peste 50 de micuți cu vârste de până la doi ani sunt monitorizați de echipa Centrului de Excelență deoarece, abia când împlinesc această vârstă, se poate spune cu certitudine că nu au con-tactat virusul HIV și, în majoritatea cazurilor, așa se și întâmplă. Pe lângă verificarea stării de sănătate și a respectării tratamentului specific, copiii primesc de la echipele care merg pe teren și donații, constând în articole de îmbrăcăminte sau ali-mente. Și veștile bune nu se opresc aici. Alte șapte femei bolnave de HIV urmează să își aducă pe lume copiii, trei dintre ele până la sfârșitul anului și restul anul viitor. Pentru acestea, bucuria de a deveni mame nu mai este umbrită de boala de care suferă.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3878 secunde