Constanța, "paralizată" de un virus gripal mutant! Sute de pacienți spitalizați. Farmaciile nu mai au medicamente

Vineri, 27 Februarie 2015, 19:35
4009
Sute de pacienți spitalizați, criză de medicamente antigripale în farmacii și cozi interminabile la cabinetele medicale. Cam așa arată situația înregistrată de specialiști la Constanța, în ultima perioadă. Haosul a fost provocat de virusul gripal "mutant" care se manifestă tot mai accentuat în această perioadă. 


Potrivit legii, medicii de familie au, conform planificării de la CJAS, un plafon lunar destinat consultațiilor curente. Astfel, numărul consultațiilor din această perioadă nu trebuie să depășească 400. 


Dat fiind faptul că virozele respiratorii și gripa au făcut "ravagii" printre constănțeni, în ultima perioadă, datele problemei s-au schimbat radical, spun, deopotrivă, cadrele medicale și bolnavii, care vin cu zecile la medic, în fiecare zi.


"Cozi de dimineață până seara. Cabinetele de medicina familiei sunt foarte aglomerate în această perioadă din cauza faptului că numărul virozelor respiratorii a cauzat numeroase îmbolnăviri. Am semnale și de la colegii mei că au foarte mulți pacienți cu manifestări de acest gen pe care trebuie să îi consulte. Trebuie însă, precizat faptul că, depășim numărul celor 20 de consultații pe zi, fiecare medic trebuie să consulte pacienții în funcție de gravitatea situației, de starea acestora, de simptome, de stadiul bolii. E adevărat că depășirea numărului de consultații lunare se impută medicului, odată la 3 luni, deci nu este de preferat, însă fiecare pacient în parte trebuie tratat cu aceeași seriozitate. 


Pentru cei care au forme mai ușoare, ca să evităm cele spuse anterior, pot fi consultați fără a li se elibera neapărat rețete compensate. De altfel, tratamentul pentru viroze sau gripă nu intră în plafonul de decontare", a declarat, pentru "Cuget Liber", dr. Laura Maria Condur, pre-ședintele Asociației Medicilor de Familie "Tomis".


Suferința pacienților, câștigul farmaciilor
Pe de altă parte, cele mai "câștigate" în toată această situație sunt farmaciile constănțene, având în vedere că vânzările de antitermice sau antiinflamatoare au crescut vertiginos în ultima perioadă. Unele farmacii chiar au fost nevoite să își refuze pacienții, pe motiv că nu mai au pe stoc aceste medicamente. Reprezentanții Colegiului farmaciștilor Constanța susțin însă, că stocurile de medicamente se refac rapid și că far-maciștii sunt extrem de prevăzători, mai ales în plin sezon de gripă. De altfel, ei pun "criza" de medicamente pe seama unei alte probleme: exportul paralel de medicamente. 


"Dacă necesarul de medicamente din România este în pericol, atunci orice producător trebuie să sisteze exportul paralel de medicamente. Acest «feno-men» se explică astfel: în 2009, odată cu decizia Guvernului de a pune cel mai mic preț din Europa la medicamentele din România, a început deja să micșoreze stocurile farmaciilor, iar pacienții să nu își mai poată cumpăra terapiile. În ultimul an, spre exemplu, se observă lipsa a tot mai multe medicamente scumpe, mai ales oncologice, care nici nu mai ajung în farmacii, pentru că sunt cumpărate direct de depozite.


Pe de altă parte, această criză a medicamentelor antigripale poate fi pusă și pe seama faptului că, de pe 10 martie, prețul medicamentelor va fi redus cu cel puțin 20%, iar farmaciile, ca și comercianți, au dreptul de a-și stabili noile liste de prețuri, care evident necesită timp", a precizat, pentru "Cuget Liber", farmacist Vasile Rizea, președintele Colegiului farmaciștilor Constanța. 


Gripa și virozele, forme de manifestare
Pentru a pune diagnosticul de gripă, pacientul este trimis de medicul de familie sau specialist la Spitalul de Boli Infecțioase unde i se va realiza un buletin de analize specific. În restul cazurilor, cele care prezintă manifestări specifice virozelor respiratorii, bolnavii sunt consultați în ambulatoriu și trimiși acasă pentru a se reface.


"Diferența dintre viroză și gripă este chiar implicarea virusului gripal care determină îmbolnăvirea. Mai mult, în cazul gripei apar și complicațiile pulmonare care necesită tratament cu antibiotice și care se manifestă prin febră foarte mare, dureri musculare, dureri de cap, greață și vărsături. Virozele sunt asemănătoare simptomatologic, dar au manifestări mult mai blânde", a precizat dr. Ioana Buzo-ianu, medic specialist medicină internă în cadrul Centrului Medical de gastroenterologie, hepatologie și endoscopie digestivă Gastromond.


"Pacienții suferă pentru că au refuzat vaccinarea"
Nu sunt puțini medicii care susțin că pacienții care s-au îmbolnăvit de gripă sau viroze au refuzat, toamna trecută, vaccinarea.  "În acest sezon avem de-a face cu un serotip al virusului care s-a tot manifestat încă din sezonul precedent de gripă, adică A1NH3 și care face din ce în ce mai multe victime. Din păcate, pacienții care se plâng acum pe la uși că sunt bolnavi, au refuzat vaccinarea antigripală. Problema nu este că nu vrem să îi vaccinăm, ci că dozele de vaccin antigripal de pe acest sezon s-au epuizat și că nu se mai poate reface stocul de la Ministerul Sănătății", a precizat dr. Gherghina Rizea, medic de familie.


Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Constanța cunosc situația de la nivelul județului și spun că, în plin sezon gripal, măsurile de prevenție a bolii au rămas "ultimele arme" împotriva îmbolnăvirii.


"Schimbările bruște de temperatură din ultima vreme se resimt în starea de sănătate a populației. Pot apărea mani-festări ca urmare a incapacității organismului de a se adapta la variațiile bruște ale temperaturii. Dacă vorbim despre întărirea imunității, aceasta nu se face acum, de pe o zi pe alta, ci trebuie realizată pe tot parcursul anului. Ca soluții pentru a preveni boala rămân igiena mâinilor, având în vedere că avem de-a face cu boli transmisibile, alimentația bogată în substanțe antioxidante și activitatea fizică", a precizat dr. Loti Popescu, reprezentantul DSP Constanța.


Pagina a fost generata in 0.3708 secunde