Complicațiile majore ale pneumoniei interstițiale

9671
Complicațiile majore ale pneumoniei interstițiale - pneumoniainterstitiala-1350219172.jpg

Articole de la același autor

Pneumonia interstițială este caracterizată de inflamația interstițiului, cauzată de germeni infecțioși de natură virală. Interstițiul pulmonar este țesutul din jurul bronhiilor, vaselor și alveolelor din plămâni. Acesta este afectat în numeroase boli ale plămânului, printre care și infecții. Incidența cazurilor de pneumonie interstițială este ridicată în sezonul rece, datorită variațiilor bruște de temperatură. 


Pe lângă germenii care produc infecția, factorii externi sunt deopotrivă cauze importante ale producerii acestei boli. Infecția virală se transmite pe cale respiratorie de la persoana bolnavă sau în faza premergătoare apariției simptomelor de boală, și e favorizată de scăderea rezistenței căilor respiratorii prin fumat sau probleme dentare: carii, leziuni ale gingiilor, ale limbii, afecțiuni în sfera ORL, consumul de alimente și băuturi reci, consum de alcool și variații bruște ale temperaturii mediului ambiant (capricii ale vremii, trecerea din încăperi prea încălzite în spații reci). 

Boala nu apare brusc

"Tabloul clinic al pneumoniei interstițiale se caracterizează prin incubație ce durează 1-3 săptămâni, adică boala nu apare brusc. Se caracterizează prin scăderea poftei de mâncare, dureri de cap, dureri musculare, dureri toracice, infecții ale căilor aeriene superioare, tuse seacă. Poate avea o evoluție gravă însoțită de insuficiență respiratorie acută și sindrom respirator la sugari sau persoane care suferă de boli cardiace, hepatice, renale sau la diabetici. Majoritatea persoanelor care suferă de pneumonie interstițială ajung la medic datorită problemelor respiratorii, situație în care medicul va recurge la radiografia pulmonară, care este necesară pentru a exclude alte boli cu simptome asemănătoare", a declarat, pentru "Cuget Liber", dr. Vera Eniko Pall, medic pneumolog la clinica Verasante din Constanța.

Apoi, pacientul este supus unei alte serii de investigații de laborator, care cuprind hemograma și serologia pentru virusuri. Sistemul imunitar influențează în mod decisiv tipul de agent patogen care agresează organismul. El este răspunzător de eficacitatea cu care corpul luptă cu germenii care produc apariția bolii.

Antibioticele nu au efect

Având o cauză virală, antibioticul nu are efect. Se administrează medicamente care combat simptomele: antitermice pentru febră și analgezice pentru dureri și vitamina C, care în mod special are efect antiviral.  E foarte importantă hidratarea, fapt pentru care medicii recomandă consumul de ceaiuri, compoturi, supe, igiena dinților, gargara cu ceai de mușețel călduț și miere dacă pacientul nu suferă de diabet.

"Intervalul de vindecare al acestei boli este de 10 până la 14 zile. Persoanele cu alte boli și cele cu vârste înaintate pot fi internate dacă nu răspund la aceste măsuri de tratament. Internarea se face în secții de boli contagioase unde se pot face și analize pentru determinări virale, se administrează medicație pentru susținerea funcțiilor vitale și se pot monitoriza și bolile asociate", a mai explicat dr. Vera Eniko Pall.

Evoluția bolii este puternic influențată de gradul în care se află, de bolile asociate, de vârstă, dar mai ales de complicații, atunci când infecția afectează și alte organe decât plămânii. În aceste cazuri, poate surveni decesul.

Prevenția se face prin vaccinare

Primul pas în prevenirea oricărei boli este vaccinarea. Acesta este procedeul optim de menținere a sănătății, fapt care se dovedește a avea succes și în prevenirea pneumoniei interstițiale. Dacă totuși apar simptomele de boală, consultul la medicul de familie poate reduce evoluția bolii, dar și complicațiile. De evitat locurile supraaglomerate și persoanele bolnave, iar îmbrăcămintea să fie una adecvată sezonului și să ofere confort termic și protecție. Nu în ultimul rând, evitați consumul de alcool și tutun, care produce complicații majore în oricare boală de natură pulmonară.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5181 secunde