Colesterol ridicat, cale directă către afecțiuni cardio-vasculare

122
Colesterol ridicat, cale directă către afecțiuni cardio-vasculare - dreamstimem1091376851068x621-1571208972.jpg

Articole de la același autor

Colesterolul este răspunzător de apariția multor tipuri de afecțiuni cardio-vasculare. Colesterolul se depune pe interiorul pereților vaselor de sânge, îngustându-i. Scade astfel debitul de sânge în teritoriul irigat de respectivul vas și apar problemele. 


"LDL-colesterol sau «colesterolul rău» presupune o depunere în exces pe vasul de sânge, denumită și placă de aterom. Ca urmare a acestui fenomen, vasul de sânge se îngroașă și își pierde elasticitatea din ce în ce mai mult. HDL-colesterol sau «colesterolul bun», care nu se depune pe vas, are efect protector cardiovascular. Așadar, colesterolul crescut peste valorile normale este un factor de risc important care anunță, uneori cu ani înainte, dezvoltarea unor boli cardio-vasculare și cerebrale", explică dr. Loti Popescu, coordonatorul programelor de sănătate din cadrul Direcției de Sănătate Constanța. 


Hipercolesterolemia poate afecta toate grupele de vârstă, inclusiv copiii, mai ales dacă sunt prezenți și factorii de risc genetici. În restul cazurilor, adică la pacienți de peste 35 de ani, de regulă bărbați fumători, poate interveni chiar infarctul miocardic acut în aparentă stare de sănătate. De aceea, un control anual este recomandat în mod special categoriilor amintite. 


"Investigațiile includ recoltarea probelor de sânge, dar și anamneza pacientului. Tratamentul se stabilește și în funcție de bolile asociate, acolo unde este cazul, dar vizează și un regim alimentar fără grăsimi", a mai subliniat medicul. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Miercuri, 16 Octombrie 2019
Stire din Sănătate : Cum combinăm sănătos alimentele
Marţi, 15 Octombrie 2019
Stire din Sănătate : Urinați des? Cistita e de vină!
Pagina a fost generata in 0.8773 secunde