Cod de bare inteligent, care se înroșește când alimentele sunt expirate

580
O echipă de cercetători și chimiști a pus la punct un sistem de etichetare pentru alimentele congelate, prin care se poate detecta prospețimea acestora. Mai exact, etichetele vor avea un cod de bare aproape invizibil care se face roșu atunci când produsul respectiv nu mai este proaspăt.
Specialiștii vor să găsească formula cea mai bună, dar care să nu presupună costuri suplimentare prea mari pentru producători. Ei spun că un control mai riguros al pieței va evita distrugerea unor cantități importante de alimente, care fie nu au fost depozitate corespunzător, fie sunt periculoase tocmai pentru că nu pot fi determinate data de producție și gradul de prospețime.
Codul de bare inteligent ar putea fi aplicat produselor din carne, pește și lactate refrigerate.
Cercetătorii au menționat că procesul de colorare a codului de bare este ireversibil, indiferent unde este mutat produsul și în ce condiții este depozitat. Ei au mai explicat faptul că ingredientele folosite la dezvoltarea codului inteligent sunt pigmenți cu proprietăți termocrome, care își schimbă culoarea la anumite temperaturi.
În plus, se lucrează și la o etichetă cu miros, care să-l ajute pe consumator atunci când vrea să vadă, de exemplu, ce aromă are cafeaua.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.7239 secunde