Promisiunile acreditării europene

Clinica AKH din Viena va avea surori în Constanța

1066
Clinica AKH din Viena va avea surori în Constanța - 314f4026011eb4fe2a0cdaddbd891625.jpg
Bolnavii din Constanța sunt tratați cu aparatură medicală învechită, în spitale mizere
și fără medici. Speră, însă, asemenea tuturor românilor, că va veni ziua când spitalele noastre vor semăna cu cele din Austria, Italia sau Ungaria.

Reprezentanții Ministerului Sănătății susțin că tocmai aceasta este și menirea demersurilor făcute în prezent, respectiv de clasificare a unităților spitalicești în categorii de competență și de acreditare europeană. Procesul este însă abia la început și va mai trece cel puțin un deceniu până când spitalele din România și implicit din județul nostru vor ajunge să arate precum cele din străinătate, după cum ne-au spus responsabili din cadrul instituției responsabile cu acreditarea europeană.

Spitale din Constanța care vor acreditare europeană
Înființată în 2008, Comisia Națională de Acreditare a Spitalelor (CONAS) România a început să funcționeze abia în vara lui 2010, moment în care s-a dat și startul înscrierii în "cursa" pentru obținerea acreditării europene. Termenul limită până la care pot fi depuse documentele este 7 iulie 2011.
"Dacă în termen de un an de la aprobarea procedurilor și metodologiei de acreditare, spitalele nu solicită acreditarea, pierd dreptul de a mai fi finanțate din fonduri publice. Este vorba inclusiv de spitalele private care utilizează fonduri publice", a declarat, pentru "Cuget Liber", dr. Romulus Dan Șerban, președintele Comisiei Naționale.
Managerii constănțeni nu au pierdut vremea. Până în prezent, cei mai mulți au trimis deja solicitări de acreditare și și-au făcut programare pentru a fi vizitați de comisia de evaluatori. Astfel, s-au înscris pentru acreditare europeană Spitalul CF Constanța, Spitalul Penitenciar Poarta Albă, Spitalul Militar, Spitalul Județean, Spitalul de Boli Infecțioase, Spitalul Mangalia, Spitalul Hârșova, Spitalul Medgidia, Spitalul Cernavodă, Sanatoriul Techirghiol, Spitalul de Ortopedie Eforie Sud, Spitalul de Recuperare Medicală Eforie Nord. De asemenea, s-au înscris și unitățile private Medical Analysis, Isis Medical Center, Euromedica și Asclepios.

Când va ajunge Europa în spitalele noastre?
După cum spuneam, procesul de transformare a spitalelor autohtone în unități de elită, precum cele din străinătate, este abia la început. Astfel, până în iulie 2011, spitalele trebuie să depună solicitări, urmând să fie programate pentru a fi vizitate de evaluatori. Până în 2015, toate trebuie să fie evaluate și trebuie stabilit dacă primesc sau nu acreditarea europeană, ce va avea o valabilitate de cinci ani. Nu înseamnă însă că vor fi, într-adevăr, la nivel european. Nu încă.
"Plecăm de la un nivel foarte scăzut, astfel că, în acest prim ciclu de acreditare, încercăm să aducem spitalele pe linia de plutire. De aceea, acum standardele impuse sunt la un nivel mediu, căci intenția este de a obliga unitățile sanitare să ridice ștacheta, să îmbunătățească serviciile medicale oferite. Altfel, multe unități sanitare nu ar fi făcut față. Apoi, în următorul ciclu de acreditare, stan-dardele și criteriile vor fi de nivel european", a explicat Valentin Petrache, director Resurse Umane în cadrul CONAS.
Ceea ce înseamnă că putem să sperăm la o unitate similară, să zicem, Clinicii AKH din Viena abia peste două cicluri de acreditare, adică peste… vreo 15 ani.

Criterii obligatorii
Pentru obținerea acreditării europene, spitalele se pot programa pentru maxim cinci vizite ale evaluatorilor. Vizita durează între trei și zece zile, iar comisiile de evaluare vor fi formate din trei până la șapte membri, care vor urmări cum sunt respectate regulile de igienă, care este riscul de contractare a unei infecții spitalicești, dacă există o evidență strictă a medicamentelor și materialelor sanitare prescrise, dacă personalul participă la cursuri de formare continuă etc.
Dacă spitalul nu obține acreditarea europeană, rămâne la latitudinea administrației locale dacă îl închide sau nu. Unitatea nu va mai primi, însă, bani de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 4.1456 secunde