€ 4.7627
£ 5.4233
$ 4.2726

Mai multe ştiri online:

Cirozele și cancerele hepatice, efecte dezastruoase

Ştire online publicată Vineri, 05 Aprilie 2019. Autor: Cuget Liber Online.
În România, anual, cirozele și cancerele hepatice secundare infecțiilor cu virusul B și C au dus la peste 5.000 de decese, mai multe decât cele provocate de diabet, tuberculoză și HIV/SIDA împreună. 


Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, hepatitele virale B și C reprezintă provocări majore, afectând 325 de milioane de oameni. Aceste afecțiuni generează cancer hepatic și provoacă anual 1,34 milioane de decese. 


Plecând de la aceste cifre îngrijorătoare, Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice trage un semnal de alarmă și consideră că România trebuie să intensifice campaniilor de informare privind hepatitele virale. 


În ultimii ani, România a făcut pași importanți în ceea ce privește diagnosticarea și tratarea pacienților cu hepatită. Începând cu 2018, testele pentru hepatitele virale, atât cele pentru diagnosticare, cât și cele pentru monitorizare sunt decontate de CNAS prin includerea în pachetul de bază la medicii de familie. De asemenea, autoritățile au amendat legislația privind contractul cost-volum-rezultat, oferind acces la tratament începând cu gradul unu de fibroză și acces la toate terapiile din piață, viremia și fibroscanul sunt decontate în sistemul de spitalizare de zi - accesul la acest serviciu depinde de dotările unităților medicale. 


Reprezentanții asociațiilor de pacienți consideră că este necesară implementarea unui program de conștientizare pentru vaccinare, program care să evidențieze rolul vaccinării în cadrul acțiunilor de prevenție. În același timp, acțiunile de testare sunt esențiale în gestionarea problematicii hepatitelor virale, iar actualele măsuri luate de autoritățile din România pot fi îmbunătățite prin introducerea testării la nivelul testelor de rutină efectuate în sistemul de medicină de urgență. 
O atenție deosebită trebuie acordată și segmentului de populație reprezentat de consumatorii de droguri injectabile. 


Distribuie :

Top ştiri din ultimele 7 zile

ziare & stiri Revista presei
Pagina a fost generata in 0.7539 secunde