Ciocolata de pe tarabă vă îmbolnăvește de urticarie

6010
Ciocolata de pe tarabă vă îmbolnăvește de urticarie - cc48bf2b2a320e7affeaa073fa2f4766.jpg
Riscul apariției urticariei acute crește în timpul verii, principalii factori favorizanți fiind alimentele alterate și soarele. Din acest motiv, specialiștii vă sfătuiesc să evitați consumul alimentelor și fructelor care au fost expuse timp îndelungat la soare.
Urticaria este una dintre cele mai frecvente reacții alergice. Potrivit dr. Gheorghe Nicola, șeful Clinicii de Boli Dermato-Venerice din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța, afecțiunea se manifestă prin apariția unei erupții roșii pe piele, cu proeminențe albicioase, pruriginoase. De-a lungul vieții, aproximativ 15% din populație prezintă episoade de urticarie, în special în timpul copilăriei. Erupția poate apărea pe toată suprafața corpului sau pe anumite porțiuni, precum mâini, gât, decolteu etc, dacă este cauzată de expunerea la soare.
În cele mai multe dintre cazuri însă, urticaria este provocată de consumul unor alergeni. "Erupția de natură alergenică, urticaria acută este determinată în mod frecvent de căpșuni, cireșe, piersici cu puf sau caise. Pe lista alergenilor care pot cauza urticarie se află și fructele exotice, produsele lactate, ouăle, alunele, peștele și nucile", ne-a spus dr. Gheorghe Nicola.

Produsele cu ciocolată sau cola nu trebuie expuse la soare
În perioada verii, urticaria acută este determinată și de consumul alimentelor care au fost expuse vreme îndelungată la soare și a celor alterate, achiziționate din alimentația publică. "Riscul de a face o formă de urticarie crește în cazul alimentației publice. Pe primele locuri, ca alergeni, se situează shaorma, peștele hamsie și înghețata. Căldura reprezintă un factor favorizant, astfel că și produsele care conțin ciocolată, precum cele de patiserie, sau cola, dacă sunt ținute în soare, pot cauza urticarie", a atras atenția specialistul.
Drept pentru care, trebuie respectate anumite reguli în achiziționarea și consumarea produselor din comerț. "Asta nu înseamnă că nu trebuie să mai cumpărați din alimentația publică. Produsele pot fi consumate, dar cu precauție. Dacă alimentele sunt servite imediat după preparare nu este nicio problemă. Riscul apare în cazul preparatelor care sunt reîncălzite sau care au fost expuse la soare", a afirmat medicul.
Manifestările clinice ale afecțiunii apar după câteva zeci de minute de la expunerea la alergen și pot persista de la câteva ore, la mai multe zile. În cazurile severe se poate ajunge la tumefacția limbii, a feței sau a altor extremități sau chiar la șoc anafilactic.
Pentru tratament, este recomandată consultarea medicului de familie sau a specialistului.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.852 secunde