Cine spune că nu poate să se lase de fumat, minte!

1548
Cine spune că nu poate să se lase de fumat, minte! - db0a3ec165f872294d798dc1fad81016.jpg
"Fumatul dăunează grav sănătății tale și a celor din jurul tău" - acest mesaj este scris, de câțiva ani, pe pachetele de țigări, alături de imagini șocante menite să ilustreze efectul tutunului asupra organismului. Rezultatul? Pe unii i-a determinat să renunțe la acest obicei nesănătos, pe alții doar i-a pus pe gânduri, iar pe cei mai mulți să-și cumpere tabachere sau să caute pachetele de țigări cu imaginile mai puțin înfricoșătoare.

Fie că vor sau nu să recunoască, fumătorii știu că acest viciu le distruge, treptat, sănătatea. Nu are însă nicio valoare, dacă nu au voința necesară pentru a nu-și mai aprinde încă o țigară, și încă una, și încă una...

"Nu trăiți cu iluzia că vă puteți lăsa oricând"
Dr. Vera Eniko Pall, medic pneumolog în cadrul cabinetului "Verasante", spune lucrurilor pe nume: cel mai simplu mod de a renunța la fumat este să nu te apuci! Dacă ai luat-o pe acest drum, este foarte greu să te oprești. "Fumatul este cea mai extinsă boală, care însă poate fi prevenită. Cel mai simplu este să nu te apuci de fumat! Nu te lua după ceilalți, precum oile. E dovadă de lipsă de personalitate. Nu te acceptă în grup dacă nu fumezi? Nu-i nicio pagubă. Oricum, stând în grup de fumători, devii fumător pasiv și te poți îmbolnăvi la fel de ușor ", este sfatul specialistului pentru cei care nu au viciul fumatului, dar sunt la vârsta experimentelor.
"Cei care se apucă de fumat nu trebuie să trăiască cu iluzia că se pot lăsa oricând. Dacă nu cred, să-i întrebe pe «veterani» la ce jug se înhamă. Au, n-au bani de mâncare, fără țigări nu pot sta. Apoi, indiferent cât te speli și te parfumezi, tot miroși a fum. Iar când își dau seama că e o prostie să «arzi» 10 lei pe zi sau, mai rău, descoperă vreo boală, constată că nu se pot lăsa de țigări, sunt agitați, îi ia cu transpirații, nu se mai pot concentra, iar dacă își impun să nu mai fumeze, numai la țigări se gândesc", a continuat medicul.

Voința - ingredientul "secret" pentru a te lăsa de fumat
Nu înseamnă însă că nu se pot lăsa de fumat. Trebuie, înainte de toate, să aibă voință. Mai mult, pot primi ajutor din partea specialiștilor, pneumologi și psihologi, fiind sprijiniți cu medicamente și sfaturi. În ultimii trei ani a fost derulat un program național "STOP FUMAT", prin care persoanele interesate să renunțe la acest viciu au beneficiat în mod gratuit de ajutorul necesar. Chiar și cu asistență medicală, au fost destui cei care au dat înapoi. "În perioada octombrie 2007 - martie 2010, aproape 3.000 de fumători din județul Constanța au apelat la acest program. Dintre ei, 40% au urmat recomandările noastre și au reușit să abandoneze fumatul", ne-a decarat dr. Vera Eniko Pall.
Persoanele interesate să renunțe la fumat pot apela gratuit telefonul 0800878673, căci din această lună va demara un nou program pentru sprijinirea lor.

Fumatul favorizează apariția a numeroase boli și le accelerează dezvoltarea. Infertilitate, impotență, cancer, bronșită, emfizem pulmonar, ateroscleroză, infarct, carii, halenă sunt doar câteva dintre ele. O singură țigară fumată de o femeie însărcinată crește ritmul cardiac al fetusului timp de o oră și jumătate.

Dr. Pall îi atenționează atât pe cei care au reușit să renunțe la fumat, cât și pe cei care doresc să o facă: "Tentația de a aprinde o țigară rămâne și, dacă o aprinzi, garantat te reapuci de fumat!".

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 01 Iunie 2010
Stire din Sănătate : Tutunul - otrava care ucide lent
Pagina a fost generata in 0.3012 secunde