Mai multe ştiri online:

Cine împiedică donarea de organe

Ştire online publicată Luni, 03 Septembrie 2012. Autor: Andreea PERHAIȚĂ
Mai mult de trei sferturi din rudele persoanelor aflate în moarte cerebrală, abordate de medici, acceptă ca organele să fie donate. Totuși, de ce țara noastră se află în continuare pe ultimele locuri în Europa în privința numărului donatorilor de organe? Unul din răspunsuri ar putea fi slaba implicare a medicilor în acest proces dificil de a convinge aparținătorii de importanța donării.

Una dintre cele mai dificile etape în activitatea de prelevare de organe o constituie interviul pe care medicul îl are cu familia pacientului aflat în moarte cerebrală. De fapt, prea puțini medici din România sunt dispuși să facă muncă de convingere în rândul aparținătorilor. Din acest motiv, deși banii alocați programului sunt destui, organele sunt insuficiente, iar listele de așteptare cuprind mii de pacienți care speră să fie salvați de la moarte. 


Înființată în 2009, Agenția Națională de Transplant nu funcționează corespunzător, ci se confruntă cu un mare deficit de personal. În plus, întâlnirile pe care reprezentanții agenției le poartă cu diverși manageri sau directori medicali din instituțiile sanitare nu reușesc să aibă un rezultat. Prea puține secții de ATI se implică în prelevarea de organe. 


„Am avut o întâlnire, luna aceasta, cu 17 manageri și di-rectori medicali din diverse spitale. Din păcate, nu găsim o modalitate prin care să atragem medici în activitatea noastră. Spre exemplu, noi funcționam în prezent cu cinci oameni. Dintre coordonatorii de transplant, unii sunt voluntari, alții sunt angajați pe program”, explică dr. Victor Zota, coordonator național pentru transplant. 


Distribuie :

Articole de la acelaşi autor

Articole pe aceeaşi temă

Top ştiri din ultimele 7 zile

Social
miercuri, 17 iulie Foto : Șoselele morții pe litoral. "Da, este nevoie de acele separatoare de sens!" 8707 vizite, 0 comentarii Șoselele morții pe litoral. "Da, este nevoie de acele separatoare de sens!"
Tehnologie
miercuri, 17 iulie Foto : Mare atenție la aplicația care „îmbătrânește” fețe! 4053 vizite, 0 comentarii Mare atenție la aplicația care „îmbătrânește” fețe!
Cultură-Educație
miercuri, 17 iulie Foto : Mândria școlii constănțene.  Elevii de 10 ai județului! 2783 vizite, 0 comentarii Mândria școlii constănțene. Elevii de 10 ai județului!
ziare & stiri Revista presei
Pagina a fost generata in 0.7083 secunde