Cine împiedică donarea de organe

234
Cine împiedică donarea de organe - donareorgane-1346592171.jpg

Articole de la același autor

Mai mult de trei sferturi din rudele persoanelor aflate în moarte cerebrală, abordate de medici, acceptă ca organele să fie donate. Totuși, de ce țara noastră se află în continuare pe ultimele locuri în Europa în privința numărului donatorilor de organe? Unul din răspunsuri ar putea fi slaba implicare a medicilor în acest proces dificil de a convinge aparținătorii de importanța donării.

Una dintre cele mai dificile etape în activitatea de prelevare de organe o constituie interviul pe care medicul îl are cu familia pacientului aflat în moarte cerebrală. De fapt, prea puțini medici din România sunt dispuși să facă muncă de convingere în rândul aparținătorilor. Din acest motiv, deși banii alocați programului sunt destui, organele sunt insuficiente, iar listele de așteptare cuprind mii de pacienți care speră să fie salvați de la moarte. 


Înființată în 2009, Agenția Națională de Transplant nu funcționează corespunzător, ci se confruntă cu un mare deficit de personal. În plus, întâlnirile pe care reprezentanții agenției le poartă cu diverși manageri sau directori medicali din instituțiile sanitare nu reușesc să aibă un rezultat. Prea puține secții de ATI se implică în prelevarea de organe. 


"Am avut o întâlnire, luna aceasta, cu 17 manageri și di-rectori medicali din diverse spitale. Din păcate, nu găsim o modalitate prin care să atragem medici în activitatea noastră. Spre exemplu, noi funcționam în prezent cu cinci oameni. Dintre coordonatorii de transplant, unii sunt voluntari, alții sunt angajați pe program", explică dr. Victor Zota, coordonator național pentru transplant. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5266 secunde