Cinci constănțeni au fost diagnosticați, în iunie, cu febră butonoasă

1729
Cinci constănțeni au fost diagnosticați, în iunie, cu febră butonoasă - 0bed3d1df77670e52c211dbf9785aa73.jpg

Articole de la același autor

Afecțiune specifică anotimpurilor calde, febra butonoasă impune consultarea imediată a medicului infecționist. Boala este transmisă de la căpușe (Rhipicephalus sanguineus), care trăiesc în iarbă sau în blana câinilor vagabonzi. Tratamentul nu este complicat, dar în lipsa lui poate surveni decesul.

Numai în luna iunie, la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase din Constanța s-au prezentat cinci persoane care prezentau simptomele febrei butonoase. Dintre acestea, un singur pacient mai este internat în cadrul unității spitalicești, ne-a declarat dr. Stela Halichidis, medic infecționist și manager al spitalului. Numărul este redus, comparativ cu anii trecuți: 13 cazuri în lunile de vară din 2007, 60 de cazuri în 2006 sau 143 de cazuri în 2004. "Au fost folosite substanțe de dezinsecție, astfel că sunt mai puține căpușe infectate. Trebuie subliniat că afecțiunea nu este transmisă de orice căpușă, ci doar de cele infectate cu agentul patogen Rickettsia conorii", ne-a spus dr. Stela Halichidis. Cu toate acestea, medicul specialist îndeamnă constănțenii la precauție în timpul plimbărilor prin parc sau în apropierea câinilor comunitari, căci iarba și blana acestor animale sunt mediul propice în care se dezvoltă căpușele.

Boala este transmisă de la căpușe
Dacă ați fost mușcat de o căpușă, nu vă grăbiți să îndepărtați singuri insecta, ci apelați la un medic chirurg. "Scoaterea căpușei nu se face cu mâna, pentru că există riscul ca o parte din insectă să rămână sub piele. Tocmai de aceea, este necesară o mică intervenție chirurgicală", a arătat medicul infecționist.
Totodată, dr. Stela Halichidis a arătat că afecțiunea nu este transmisă numai prin înțepătura căpușei, ci vă puteți infecta și în momentul în care încercați să o omorâți. "Nu recomandăm să se pună mâna pe căpușă, decât prin folosirea mănușilor. Microbul poate trece prin tăieturile de la nivelul pielii, când este omorâtă căpușa. Infectarea se poate face și pe la nivelul ochilor, dacă persoana care a pus mâna pe căpușă se freacă la ochi", a atras atenția specialistul.

Pata neagră și febra, primele simptome
Un semn al infectării cu febra butonoasă este apariția unei pete negre - aceasta este și terminologia folosită de medicii de specialitate pentru locul de contact - la locul mușcăturii căpușei, însoțită de febră și erupții pe piele. "Printre primele simptome este febra, care persistă două - trei zile. Bolnavul resimte apoi o stare generală alterată. Are frisoane, dureri musculare, dureri de cap, nu se poate ridica din pat. După câteva zile apar o erupție pe brațe și picioare, petele roșiatice având aspectul unor bumbi", a mai arătat medicul infecționist.

În lipsa tratamentului, survine decesul
Dr. Stela Halichidis a subliniat că se impune consultarea unui specialist încă de la primele semne de boală, în caz contrar putându-se ajunge la deces. "Febra butonoasă poate avea forme severe și poate provoca decesul. Oamenii se prezintă la medicii de familie, unde le sunt prescrise antibiotice, dar nu observă îmbunătățiri ale sănătății. Dar nu toate antibioticele au substanțe active pentru această infecție și de aceea tratamentul este stabilit de medicul infecționist. Febra butonoasă se vindecă într-o săptămână, dacă este tratată corespunzător", ne-a declarat medicul constănțean.
Un caz de deces cauzat de febra butonoasă a fost consemnat de curând în municipiul Constanța, potrivit dr. Nicolae Chiriac, medic primar chirurg. Pacientul (unul dintre cele cinci cazuri înregistrate în iunie), în vârstă de 65 de ani, s-a prezentat la medic după două săptămâni de la apariția primelor simptome, când boala era deja avansată, în asociere cu o insuficiență renală. În ciuda eforturilor depuse, bolnavul s-a stins din viață.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.9535 secunde