Maxima zilei: "Dacă tinerețea ar ști… dacă bătrânețea ar putea…"

Chisturile ovariene pot cauza infertilitate

1144

Articole de la același autor

Chisturile ovariene sunt formațiuni benigne, care se formează prin dezvoltarea foliculilor ovarieni. "Săculeții" plini cu lichid se află în interiorul sau pe suprafața ovarului.
Multe femei au chisturi ovariene la un moment dat în timpul vieții. Unele pot produce disconfort. Chisturile ovariene pot fi depistate numai în urma unui control ginecologic. De aceea, este bine ca, anual, fiecare femeie să facă un control ginecologic care constă într-o ecografie cu sondă vaginală.

Este posibil ca ele să nu producă niciun fel de simptom. În cazurile simptomatice pot fi confundate cu alte afecțiuni.
O femeie care are un chist ovarian poate să se confrunte cu una sau mai multe din următoarele simptome: durere pelvină, durere la contact sexual, balonare, greață și vomă, senzație de plenitudine și greutate în abdomen.
În cazul în care chisturile ovariene sunt de mici dimensiuni, ele pot fi tratate medical, cu progestative, așa cum ne-a spus dr. Vlad Tica – șeful Secției obstetrică - Ginecologie în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța. Ulterior, după ce chisturile se măresc în volum, devin organice și nu pot fi îndepărtate decât chirurgical. "Cea mai bună opțiune este cea laparoscopică", a spus specialistul.
În cazul în care chisturile ovariene nu sunt îndepărtate la timp, există riscul ca ele să se torsioneze sau să se rupă. "Înseamnă că avem de-a face cu o urgență abdominală. Este posibil să se rupă și un vas de sânge", a adăugat dr. Tica.
De obicei, lichidul care se află în interiorul chisturilor este limpede, dar, precizează dr. Vlad Tica, ele pot fi pline cu puroi sau sânge.
O femeie care a rămas însărcinată fără să știe că are chisturi ovariene poate pune în pericol sarcina. Totodată, prezența unor chisturi pe ovar poate produce infertilitate.
La fel de adevărat este și faptul că formațiunile chistice se pot resorbi în timpul sarcinii, însă totul depinde de mărimea și de forma lor.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.8898 secunde