Chistul pancreatic - suferință fără simptome

1819
O afecțiune a pancreasului, destul de des întâlnită, este chistul pancreatic. Acesta este o formațiune asemănătoare unui săculeț plin cu lichid, dar nu este de natură canceroasă. Cu toate acestea, nu înseamnă că nu trebuie să îngrijoreze. În cazul în care chistul se sparge, iar lichidul este eliberat în vasele de sân-ge, cauzează hemoragie masi-vă și, posibil, moartea bolnavului.
Simptomele apariției unui astfel de chist sunt durerile abdominale, care iradiază în spate, grețuri, vărsături, iar la palpare se simte o formațiune suspectă în partea superioară a abdomenului. Însă, sunt frecvente situațiile când chistul pancreatic nu dă simptome, iar bolnavii află de suferință abia când li se rupe chistul. În astfel de situații, consultul medical trebuie efectuat de urgență. Simptomele ruperii unui chist pancreatic sunt: pierderea treptată a stării de cunoștință, dureri abdominale severe, puls rapid, leșin. Toate indică prezența unei sângerări masive interne.
Tratamentul diferă în funcție de tipul chistului și de simptome. Fie poate fi lăsat pe loc, dacă nu dă semne că ar crește și nici nu dă simptome, fie poate fi drenat cu ajutorul unui ac. Se mai poate interveni și chirurgical, cu ajuto-rul endoscopului. Dacă nu se intervine asupra chistului, evoluția lui în timp trebuie urmărită de medic, prin efectuarea unor ecografii repetate.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.2433 secunde